Odešel vzácný člověk a umělec Josef Brázda

29. 9. 2017

Po krátké těžké nemoci v sobotu dne 9. září 2017 zemřel ve věku 78 let pan Josef Brázda. Říčany přišly o významnou osobnost uměleckého a společenského života.

„Pan Josef Brázda daleko přesáhl hranice města. Jeho tóny i tahy štětcem měly spoustu obdivovatelů, zároveň měl vytříbený cit pro lidství,“ říká starosta města Vladimír Kořen a dodává: „Osobně cítím hluboký nesplacený dluh v mnoha rovinách. Pan Brázda se nedávno podílel na říčanských známkách, vedl hudební soubor, ale hlavně s citem a moudrostí dodával úsměv a energii svému okolí, dokázal nenápadně rozeznít celé město.“

Josef Brázda (*1939) byl vynikajícím profesionálním hornistou. Dlouhá léta působil na Základní umělecké škole v Říčanech, kde s úspěchem vychovával mladou generaci hudebníků. Loni s Komorním orchestrem Základní umělecké Školy v Říčanech nahrál CD „Raná díla géniů klasické hudby“. Pro záznam díla byl díky skvělé akustice vybrán kostel sv. Petra a Pavla na náměstí. V Říčanech též vedl soubor Collegium pro starou hudbu sedmnáctého a osmnáctého století.

Stejně jako hudbu miloval i malování. V jednom z rozhovorů uvedl: „Muzika, kreslení a malování bylo pro mne už od dětství spojení naprosto samozřejmé, přirozené.“ Byl jedním z členů Společnosti výtvarníků od Anežky. Jeho dílo Předjaří se stalo jedním z osmi motivů na známkách, které vydalo město Říčany v loňském roce. Motiv obrazu Zátiší s houslemi z roku 1983 věnoval městu pro PF do roku 2017 a byl publikován v Říčanském kurýru. Jeho výtvarné dílo korespondující s hudební tvorbou bylo vystavováno po celé České republice i v Rakousku.

„Říčany přišly o osobnost – hudebníka, malíře a dobrého člověka, který teď bude Říčanům nesmírně chybět,“ dodává se zármutkem starosta V. Kořen. Poslední rozloučení s Josefem Brázdou se bude konat v kruhu rodinném.

Josef Brázda byl také členem Státní filharmonie Brno, orchestru Národního divadla v Praze, orchestru Královské opery v Kodani a členem Pražského komorního orchestru bez dirigenta. V posledních dvaceti letech byl členem řady prestižních evropských barokních souborů. Hru na lesní roh vystudoval na Státní konzervatoři a JAMU v Brně. Výtvarné vzdělání získal u prof. Josefa Nováka v Brně a návštěvami ateliérů B. Dvorského a J. Baucha.

 

Kateřina Lauerová,

tisková zpráva města Říčany

 

Milý Josefe,

pro naši uměleckou školu i pro celý náš kolektiv je velmi těžké smířit se se skutečností, že jsi odešel navždy.  Měli jsme ještě mnoho plánů do budoucna, které bohužel již společně neuskutečníme.

Bude velmi těžké tě nahradit, protože tvoje láska k hudbě a k umění vůbec, tvůj přístup k výuce a hlavně tvůj lidský a osobní potenciál neznal hranic, ani času. Ke všemu jsi přistupoval velmi zodpovědně, o všem jsi přemýšlel, nikdy ses neptal na to, kolik to bude stát času nebo co z toho budeš mít. Šlo ti vždy jen o věc samotnou, o děti, o školu, o kolegy.

Byl jsi perfekcionista. Někdy bylo těžké najít s tebou společnou řeč, ale vždy jsme všichni cítili, že to, co děláš, děláš s velkou láskou a obětavostí. Chtěl jsi, aby všechno bylo perfektní, a my jsme tě respektovali. Nikdy si nemyslel na sebe, ale na dobré jméno naší školy. A já vím, že jsi na naší škole učil rád.

Josefe, přejeme ti, aby tě Mozartova hudba, kterou jsi tolik miloval, nadále doprovázela na tvé další cestě.

P. S. Pepi, budeš nám chybět…

 

Iveta Sinkulová a kolektiv zaměstnanců ZUŠ Říčany

 

Přijměte prosím pozvání na vzpomínkový koncert, který ZUŠ Říčany pořádá k uctění památky Josefa Brázdy.

Koncert se uskuteční 31. října 2017 od 18.00 hodin v kostele sv. Petra a Pavla v Říčanech.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena