Okrašlovací spolek vysadil dvacet ovocných stromků

1. 7. 2013

Okrašlovací spolky vznikaly v českých zemích od poloviny 19. století. Zakládali je lidé ochotní konat něco pěkného pro své okolí, město, spoluobčany atd. Zkrášlovali krajinu výsadbou, lavičkami, odpočinkovými zákoutími.

V Říčanech pracuje Okrašlovací spolek čítající několik lidí a má velmi omezené prostředky. Ve volném čase a vlastními silami se snaží okrášlit naše město a nejbližší okolí novou výsadbou, vyřezáváním náletů, instalací laviček. Kromě činnosti u Marvánku, vlakového nádraží a na Srnčím paloučku pečuje o pacovský úvoz a březskou třešňovku.

Další akcí byla výsadba dvaceti ovocných stromků mezi stávající staré stromy, a to podél komunikace Mírová, mezi Pacovem a Březí. Není to snadné – počasí nám někdy hodně nepřeje (letos jsou to stálé deště, v minulých letech zase sucha) a udržet stromy do dospělosti je těžké. Moc nás však zamrzelo, že se mezi našimi občany našel zloděj, který několik krásných stromků vykopal a ukradl. Krádež byla nahlášena Policii ČR, ale všichni víme, jak těžké je zloděje dopadnout. Stromky byly pořízeny z grantu města Říčany a na nákup dalších (nových) už v rámci této podpory nemáme prostředky. Díky ochotě starosty města p. Kořena budou stromky zakoupeny z jeho rezervy. Není však možné pokaždé řešit tyto „sprosté zlodějiny“ nákupem dalších rostlin. Nebuďme proto lhostejní, když uvidíme, že někdo ničí či krade rostliny z veřejného prostoru. Veřejná zeleň je přeci nás všech.

Přes nepříznivý začátek letních dnů vám všem přejeme krásné a pohodové prožití léta a na některé podzimní akci se těšíme na viděnou.

Andrea Klapálková a Irena Moudrá

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena