OLIVOVNA - Olivova dětská léčebna, o.p.s.

1. 9. 2017

Říčanští hasiči v Olivově léčebně

Dne 20. 7. 2017 se uskutečnila ukázka požární techniky a technických prostředků pro naše pacienty. Akce se konala před budovou a účastnilo se jí přibližně 70 dětí různých věkových skupin. Profesionální hasiči ze stanice Říčany pro nás připravili čtyři stanoviště, kde jsme se dozvěděli zajímavé informace o jejich činnosti a práci. Názornou ukázkou předvedli, jakou při zásazích používají osobní výstroj a výzbroj včetně protichemických obleků a dýchací techniky. Další ukázkou byla první laická pomoc za použití zdravotnických pomůcek. Na několika „dobrovolnících“ byly předvedeny fixační pomůcky jako krční límec, celotělová vakuová matrace a různé druhy transportních nosítek. Zejména kluky zajímalo hydraulické vyprošťovací zařízení používané při vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Poté proběhl hasební zásah, kdy si děti (i dospělí) vyzkoušeli použití vodního útočného proudu a dostřik na cíl. Největším lákadlem byl bezesporu nafukovací stan, který představoval pokoj v bytové jednotce naplněn zplodinami hoření. Pomocí vyvíječe kouře byl celý stan zakouřen a představoval situaci při požáru v uzavřeném prostoru. Do stanu mohli všichni nahlídnout a dle vlastního uvážení jej projít. Na závěr jsme se mohli podívat do termokamery, která hasičům slouží k rychlému vyhledání skrytých ohnisek požáru, k vyhledávání osob při požárech a lepší orientaci v zakouřených prostorech. Cílem této ukázky bylo navodit stav, jak bychom se mi sami zachovali v situaci, kdyby k požáru došlo u nás doma, ve škole, v zaměstnání.

 Při závěrečné prohlídce celého objektu říčanští hasiči prohlédli příjezdové komunikace, nástupní plochu PO, vnitřní zásahové cesty, seznámili se s uzávěry médií – plyn, voda, elektro a také s prostory pro ubytování.

Říčanským hasičům chceme touto cestou poděkovat za jejich zajímavé ukázky a také za jejich náročnou každodenní práci pro nás všechny.

 

                                                                                                                      Děkujeme

                                                                                                             Olivova dětská léčebna

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena