OLIVOVNA - Olivova dětská léčebna, o.p.s.

2. 2. 2018

Masopust

V původním smyslu jde o ,,opuštění masa ‘‘ (slovo karneval pochází nejspíš z italského carne levare , ,,dát pryč maso‘‘.

V současném slova smyslu je však význam karnevalu obecný a nevázaný na určité období Masopust, tedy spíše několik posledních dní tohoto období byl pro lidi v minulosti oficiálním svátkem hodování, během kterého bylo třeba se dosyta najíst. Pak následoval dlouhý čtyřicetidenní půst.

Masopust končil v noci v úterý, kdy ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Druhý den na (Popeleční středu) naposledy se konzumovaly mastné rohlíky s kávou a mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka.  Oběd už však byl přísně postní, což většinou bývala čočka s vajíčkem, sýr, chléb, vařená krupice, pečené brambory.

Správné držení masopustu je vynechat z jídelníčku maso, což vyplývá už z názvu Masopust. Záleží jen na vás, kolik ho ze svého jídelníčku jste schopni vynechat. Další zásadou je vyhýbat se tukům. Omezte smažení, tučná jídla a jídla v rychlých občerstveních. Nezapomínejte však i na skrytý tuk v potravinách.

Postní pokrmy jsou součástí i dnešního tzv. zdravého stravování. Ovoce, zelenina, luštěniny, vejce a spoustu dalších potravin, by měli v našem jídelníčku být obsaženy každý den v přiměřeném množství. Základem masopustního jídelníčku by měly být vařené obiloviny na různé způsoby (kaše, knedlíky, placky, těstoviny i mouka). Další důležitá složka je zelenina (dušená, napařovaná, vařená ve vodě a v neposlední řadě čerstvá). V jídelníčku by se měly také objevit luštěniny.

Ne každý se však může pustit do půstu. V mnoha případech není zdravé a ani bezpečné období půstu dodržovat.  Zejména u lidí trpících onemocněním diabetes mellitus, kdy jejich zdravotní stav vyžaduje speciální stravovací režim. Rovněž také u těhotných žen, u lidí s chronickým onemocněním ledvin a žaludku a zejména u dětí.

Děti ve svém jídelníčku potřebují dostatek živin. Jako jsou bílkoviny, převážně živočišného původu, jejichž zdrojem je právě maso. Tuky v dostatečné míře, ale i sacharidy, vitamíny a minerální látky. Období půstu nám nemůže zaručit, že příjem těchto živin bude pro dětský organismus dostatečný.

Někteří lidé k očistě svého organismu a doplnění vitamínů po zimním období volí detoxikační (očistné) ovocno-zeleninové šťávy. Kdy základem drinku je ovoce nebo zelenina obohacena o nějaké koření (skořice, zázvor). Problémem je, že příjem energie se sníží na minimum a tělo může strádat. Pokud volíte očistné dny jako formu, jak shodit přebytečné kilogramy, tak musíte počítat i s jo-jo efektem. Stejně tak jako masopustu tak i těchto očistných dní by se měli zúčastnit jen zdraví jedinci, nikoliv děti, těhotné a kojící matky, chronicky nemocní a senioři.

 

Jaroslava Petříčková

Nutriční terapeutka Olivova dětská léčebna

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena