Ota Hofman a Říčany

27. 4. 2018

3. díl

Kouzelný pán s buřinkou v kostýmu dandyho a s květinou v klopě. Postava, kterou zná celá Evropa vznikla při partičce pasiánsu říčanského rodáka Oty Hofmana a jeho ženy.

 

V polovině šedesátých let měli za sebou českoslovenští filmaři celou řadu úspěchů, což nenechávalo chladné ani zahraniční producenty. Slavný italský producent Carlo Ponti nabídl českému režisérovi Jindřichu Polákovi možnost natočit v jeho produkci znovu Polákův starší komedii Strašná žena. Nabídka se ale časem změnila, měl natočit mnohadílný televizní seriál s novým hrdinou připomínajícím populárního Klauna Ferdinanda. Polák měl najednou finanční prostředky, o kterých by si mohl nechat v Československu jenom zdát, ale zase neměl to nejpodstatnější – právě tu postavu a ani tucha o tom, co by měla v těch požadovaných dílech dělat.

Ota Hofman s Jindřichem Polákem zasedli a vymysleli nového hrdinu – dobromyslného gentlemana anglického typu, který rozumí dětem a zvířatům a přitom se trochu ztrácí ve světě dospělých. Navíc má kouzelnou buřinku, se kterou umí čarovat. Jméno pro novou postavu vymyslela žena Oty Hofmana Irena při hraní pasiánsu. Tak se zrodil dobromyslný fantastický dandy s buřinkou PAN TAU.

Nápad obsadit do hlavní role herce Ottu Šimánka přišel poté, co Jindřich Polák zhlédl inscenaci o životě francouzského tanečníka původem z Čech Jeana Gasparda Debureaua. Když uviděl jeho obrovský pohybový talent, okamžitě jej chtěl obsadit. Je docela zajímavé, že až když se s ním potkal osobně si uvědomil, že mu už v jednom z jeho předchozích filmů dokonce hrál. Byla to mluvená role listonoše v jedné z jeho předchozích kriminálek.

První série Pana Tau vyhrála cenu v Benátkách, druhá na prestižním televizním festivalu v Monte Carlu a obdržela i několik tuzemských cen a k závěrečné třetí sérii se natočil i úspěšný celovečerní kinofilm. Pan Tau se stal vlajkovou lodí tvorby Oty Hofmana, ale zároveň ho přesvědčil i o jeho dalším rozhodnutí. Stát se spisovatelem tvorby pro děti a mládež.

Již příští měsíc proběhne u nás v Říčanech festival Říčanské filmaŘení od 14. do 16. června, kde se malí i velcí seznámí s jeho tvorbou. Podívejte na web www.otahofman90.cz, který je součástí celostátních oslav tohoto mimořádného spisovatele a scenáristy dětské literatury, konaný pod záštitou Ministerstva kultury ČR, generální ředitele Národního filmového archivu, hejtmanky Karlovarského kraje Jany Vildumetzové nebo starosty města Říčan Vladimíra Kořena.

Ondřej Slanina

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena