Pane faráři, lhát se nemá!

30. 5. 2014

V dubnovém kurýru jsem se v článku „Ze starého kina v Říčanech by mohl vzniknout spolkový dům“ dočetl o jedné z mnohých aktivit Daniele Kvasničky, faráře Církve bratrské. Do webového vyhledávače jsem zadal „Daniel Kvasnička farář“. Zobrazilo se 913 odkazů …  Na webových stránkách Církve bratrské www.cb.cz  lze nalézt pana „faráře“ Kvasničku v seznamu kazatelů, nikoliv farářů této církve. Proč si pan Kvasnička říká farář a hovoří o faře v Říčanech, když Církev bratrská nikde, ani v Říčanech žádného faráře s farou nemá?

 

Pan Kvasnička není farářem, ale kazatelem bez řádného teologického vzdělání. Řádné teologické vysokoškolské studium na faráře nebo kazatele se v Čechách studuje např. na Univerzitě Karlově  na Katolické, Evangelické nebo Husitské teologické fakultě a to 5 let. Pan Kvasnička absolvoval v letech 1982 – 1985 jakýsi kurz při Radě Církve bratrské, který spočíval v základní teologické orientaci a tento kurz se v žádném případě nedá srovnávat s vysokoškolským teologickým studiem. V Církvi bratrské může být ordinován za kazatele i ten, kdo neabsolvoval řádné teologické vzdělání – to je případ pana Kvasničky. Říká se jim laičtí kazatelé.

 

Proč se tedy pan Kvasnička tituluje farářem, kterým není a v Církvi bratrské ani být nemůže? A proč mi možná pro někoho úsměvný problém zda farář nebo kazatel vadí? Protože si nejsem úplně jist, jak pan Kvasnička své veškeré duchovní i světské aktivity myslí. Jestli místo „farářů“ také ve skutečnosti nejde o „laické kazatele“. Ještě jednou a znovu opakuji, že pan Kvasnička je sice řádně ordinovaným, ale laickým kazatelem Církve bratrské bez řádného teologického vzdělání.

 

P.S. Proč má Církev bratrská kazatele a ne faráře by nám možná mohl objasnit pan „farář“ Kvasnička sám. Ale dost možná, že mu to tenkrát na tom kurzu zapomněli říct.

 

Ing. Vlastimil Kubový, řádně vystudovaný inženýr s diplomem, na požádání jsem schopen předložit  

 

Reakce:

Vážení čtenáři, předem se omlouvám, že musíte číst řádky, které se netýkají podstatných věcí ve městě, ale jednoho z celkem obyčejných občanů města. K věci samé: Když jsem v roce 1978 podal přihlášku na studium na tehdejší Komenského teologické fakultě, státní bezpečnost nařídila agentům v čele tehdejší církve, aby mi nedali doporučení ke studiu. Tak moc jsem vadil, že ani teologii jsem studovat nemohl. Agenti poslechli a byl to právě strýc pisatele, také kazatel mé nynější církve, který se mne zastával. Vážím si jej! Marně jsme se bránili. Studoval jsem tedy obývákovou univerzitu. Po listopadu 1989 jsem už byl v plné službě na Děčínsku, Mostecku a Chomutovsku a proto jsem neuvažoval o nástupu do řádného studia. Ano, nemám univerzitní vzdělání a nebudu si jej doplňovat kvůli titulu.

Zda jsem farář, anebo kazatel? Ano, v mé církvi se běžně říká kazatel. Ale pokud někdo řekne farář a domu, který patří církvi a já v něm bydlím, fara, pak se nehněvám a v komunikaci pokračuji. Například novináři běžně nerozlišují. Mám většinou vážnější téma k rozhovoru, než nepodstatnou terminologii. Většina lidí, a já je v tom povzbuzuji, mi říká Danieli. A myslím, že v tom, co jsem tu dělal, šlo o podstatnější věci, než o tituly. Zdá se mi, že svět směřuje jinam, než k titulům, spíše se ptá: Umíš nebo neumíš? Tak, asi tolik. Přeju vše dobré!

Daniel Kvasnička

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena