Pět let starostlivé péče o nevyléčitelně nemocné

25. 9. 2013

V neděli 1.9. se v Hospici Dobrého Pastýře slavilo páté výročí jeho otevření. A bylo co slavit. Pokud jste zvědaví, jak hospic po pěti letech existence vypadá, můžete se zúčastnit dne otevřených dveří 11. října 2013.

 

Vždyť zaměstnanci hospice se po celou dobu pečlivě a s láskou starají o své nemocné. Všichni se společně snaží aby, se péče i prostředí v hospici co nejvíce blížilo tomu domácímu, a pacienti se zde cítí opravdu dobře. Za pět let jich tu na konci života doprovodili více než 1.400. Bohužel stále u nás neexistuje systémová podpora hospicových zařízení a tak je provoz hospice takovým „věčným bojem o přežití“.  

 

Co tedy na pacienty a návštěvníky v prostorách hospice v neděli čekalo? Slavnostní odpoledne bylo zahájeno bohoslužbou celebrovanou biskupem Mons. Karlem Herbstem.

Následně bylo v atriu hospice pro všechny hosty připraveno malé občerstvení, a poté hudební vystoupení harfistky Barbory Plaché.

Děti se mezitím náramně bavily u divadelní pohádky Tajemství jabloně. Odpoledne pak uzavřeli herci Klicperova divadla z Hradce Králové krásným představením Oskar a růžová paní.

 

 

 

 

Hospic z daru pořídí sítě do oken

 

Další finanční dar ve výši 27 tisíc korun předali zástupci Nadačního fondu Umění doprovázet ve středu 4. září 2013 Hospici Dobrého Pastýře v Čerčanech. Ten jej využije na pořízení sítí do oken a na nákup ložního prádla. V pořadí je to již osmý dar, celkově fond podpořil tento hospic částkou dosahující téměř 300 tisíc Kč. 

NF Umění doprovázet pomáhá českým hospicům již osmým rokem. Byl založen v červenci roku 2006 a v průběhu svého trvání poskytl hospicům již téměř 3 miliony korun. „Snažíme se získávat finanční prostředky jak pro již fungující hospice, tak pro ty nově vznikající a od roku 2011 jsme naši pomoc rozšířili i na domácí hospicovou péči, která umožňuje nemocnému prožít poslední dny svého života v domácím prostředí, mezi svými nejbližšími,“ říká zakladatelka fondu.

Hospic Dobrého Pastýře v Čerčanech je nestátní zdravotnické zařízení, které slouží nevyléčitelně nemocným pacientům (většinou s onkologickým onemocněním) a jejich rodinám již od roku 2008. Za tu dobu doprovodil již více než 1400 pacientů, v naprosté většině s pokročilým nádorovým onemocněním, na jejich poslední cestě (více na www.centrum-cercany.cz).

„Většina těchto pacientů však přichází do našeho zařízení s většími či menšími dekubity. Okna pokojů pacientů doposud nebyla vybavena sítěmi, což v letním období způsobuje mnoho hygienických problémů při léčení dekubitů. Jsme proto velmi rádi, že z daru NF Umění doprovázet můžeme nákup sítí do oken realizovat,“ vysvětluje ředitel hospice Jiří Krejčí. „Vzhledem k tomu, že se nám nakonec podařilo sehnat sítě do oken levněji, než jsme plánovali, využijeme část daru také na nákup ložního prádla, které nám odchází rychleji, než bychom si přáli,“ dodává ředitel.

Kromě finanční a materiální pomoci stávajících a nově vznikajících hospiců podporuje NF Umění doprovázet také projekty zaměřené na vzdělávání odborného personálu v oblasti hospicové a paliativní péče a projekty přispívající ke zlepšení informovanosti veřejnosti o těchto zařízeních (více na www.umenidoprovazet.cz). Od začátku roku 2009 je členem Asociace nadačních fondů Fóra dárců, v roce 2012 získal jako jeden z prvních nadačních fondů v ČR „Známku kvality“ udělenou Fórem dárců.

 

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena