Poděkování říčanským seniorům

6. 9. 2018

Za poslední čtyři roky jsem měl možnost se na říčanské radnici i mimo ni setkávat se říčanskými seniory (společně s Michalem Mrázkem, radním pro zdravotnictví a sociální věci).

Nejraději jsem měl gratulace jubilantům. Byla to přímá setkání s lidmi, jejichž životy a osudy jsou spojeny s městem Říčany. Buď jsou to „staří“ Říčaňáci, kteří se znali s mým dědou a babičkou a někteří znali i jejich rodiče, případně znají někoho z naší rozvětvené říčanské rodiny, anebo lidé, kteří se do Říčan přistěhovali strávit závěr života v našem hezkém městě se svými dětmi či vnoučaty nebo v domově seniorů. Vyprávěli mi příběhy z míst, která znám od dětství, o průběhu významných událostí československé historie, které sami v Říčanech prožili, o osudech staveb ve městě, o měnících se názvech ulic nebo o svérázných říčanských postavách. 

Rád jsem chodíval alespoň na chvilku se pozdravit se seniory na tanečních odpoledních akcích, které pro ně pořádá Senior centrum v Labuti. A byl jsem rád, že město tyto akce alespoň symbolicky podpořilo částečnou úhradou hudby nebo občerstvení. 

A nakonec? Jsem rád, že se mi podařilo zorganizovat Radu starších, kde jsem se s říčanskými seniory setkával v zasedací místnosti říčanské radnice a představoval jim projekty, které město připravuje nebo provádí. Diskutoval s nimi, obhajoval postoje města, ale přijímal i oprávněnou kritiku (třeba u protahujících se stavebních prací v knihovně nebo v ulici Politických vězňů), vítal návrhy na zlepšení života říčanských seniorů (třeba výstavbu nových cvičebních prvků na Komenského náměstí nebo na Jurečku, laviček na autobusových zastávkách, ale i tipy na místa, kam by mělo zajíždět senior taxi). Bylo příjemné vidět, že třeba nápad na představení a „osahání si“ mobilní aplikace Říčany v mobilu někteří odvážlivci opravdu využili. 

Říčanští senioři, děkuji vám za milá setkání, která jsem v pozici místostarosty měl možnost s vámi zažít! 

                               Zdeněk Hraba, místostarosta, STAN 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena