Prázdninové novinky PID

21. 7. 2016

Přívoz P2 nově obsluhuje bezbariérová loď Baba

Přívoz P2 se po deseti letech provozu dočkal nového plavidla, které vychází z potřeb nejvytíženějšího přívozu Pražské integrované dopravy. Nová elegantní loď Baba byla dopravcem Pražské Benátky vyvinuta speciálně pro linku P2 – nabízí dostatek prostoru pro 40 cestujících i pro přepravu kočárků a jízdních kol, díky palubové konstrukci a novým přístavištím umožňuje pohodlný nástup a výstup v jedné úrovni. Převozníci ocení i dobré plavební vlastnosti a krytou kormidelnu.

„Loď Baba nahradí původní plavidla, která byla cestujícími oprávněně kritizována za nepohodlný a tím i zdlouhavý nástup do lodí a jejich nízkou kapacitu (pouze 12 osob). Jedná se o další krok v odstraňování bariér v pražské veřejné dopravě a zvýšení kvality cestování,“ uvádí náměstek primátorky hl. m. Prahy a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek.

Přívoz P2 v roce 2015 přepravil 224 tisíc cestujících a přes 18 tisíc jízdních kol, v sezoně pak denně průměrně 900 cestujících, stovku kol a desítky kočárků. Vysoká poptávka od jara do podzimu vedla k nutnosti posilovat provoz dalším plavidlem, což zvyšovalo provozní a ekonomickou náročnost linky.

„Přívoz P2 poskytuje nejrychlejší spojení pro běžné denní cesty (zejména mezi Bohnicemi a Prahou 6), poptávku však často výrazně zvyšuje atraktivita spojení do Botanické a Zoologické zahrady či zájem o rekreační aktivity na obou vltavských březích,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

Provoz přívozu P2 je od 12. 7. 2016 zajištěn v základním intervalu 15 minut (v pracovní dny ráno 10 minut) s tím, že časové polohy spojů vycházejí z návazností se spoji autobusových linek 112 a 236. Právě linka 236, která byla zřízena v roce 2009 pro přímé spojení z Bohnic k přívozu, často přivezla více cestujících, než kolik byla kapacita původního plavidla.

„Nová bezbariérová loď na přívozu V Podbabě – Podhoří zvyšuje standard cestování a povyšuje přívoz na plnohodnotnou součást Pražské integrované dopravy. Návštěvníkům trojské kotliny usnadní přepravu s kočárky i jízdními koly“, říká starosta městské části Praha-Troja Tomáš Bryknar.

„V rámci našich služeb Pražanům obsluhujeme 4 přívozy, které jsou sezónně i celoročně dosti vytížené. Jen v loňském roce jsme převezli téměř 350 000 cestujících. Konstrukcí nového typu lodě jsme vyslyšeli hlasy, které žádaly přístupnější převozní servis pro kočárky a také cyklisty. Baba je konstruována jako bezbariérová loď, do které se snadno nastupuje,“ vysvětluje Zdeněk Bergman za dopravce Pražské Benátky.

Do konce července dopravce Pražské Benátky nasadí nové lodě i na přívozy P1, P5 a P6, všechny přívozy PID tak budou zajišťovat bezbariérový přístup mezi molem a plavidlem a tím pohodlnější cestování.

Od 16. 7. 2016 dojde k prodloužení minibusové linky 194

Od září čeká hlavní město velká změna tramvajových linek. Úseky, které jsou dnes přetížené, budou posíleny. Změna se dotkne tras celkem 9 linek, 3 nové přibudou a 12 linek zůstane beze změny. Kromě uvedených změn se mohou těšit občané Prahy 1 již nyní na nové propojení Starého a Nového Města s Malou Stranou díky prodloužení minibusové linky číslo 194.

 

O možnosti rozšíření jsem dlouho osobně jednal se společností Ropid a jsem velice rád, že se mi podařilo prodloužení vyjednat. Reagoval jsem na podněty občanů a šlo mi především o to, aby lidé nemuseli při cestě z Malé Strany na Staré či Nové Město složitě dvakrát přestupovat. Věřím, že mnohým z našich občanů tato změna pomůže a zlepší jejich cesty po Praze 1,“ řekl iniciátor této změny místostarosta pro dopravu Richard Bureš.

V rámci jednání byla vyzkoušena celá řada variant a jako kompromisní řešení se nakonec ukázalo prodloužení stávající minibusové linky číslo 194 na Klárov ke stanici metra Malostranská. Poprvé na prodlouženou trasu vyjede minibus v sobotu 16. července 2016.

Prodloužení linky 194 umožní více cest bez přestupů a doplní nabídku bezbariérového cestování nejen po Praze 1, ale i v celém centru Prahy. Prodloužená minibusová linka bude vhodným doplňkem k vylepšenému linkovému vedení tramvají od letošního září,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík.

V současné době jezdí v ulicích Prahy 1 dvě minibusové linky, které nahradily v minulém roce autobusovou linku 294. Linka 192 spojuje Malostranské náměstí a Nemocnici pod Petřínem. Linka 194 doposud vozila cestující z Florence na Staroměstskou.

Tip na výlet: Skalecká pouť v Mníšku pod Brdy

V sobotu 23. 7. 2016 se v Mníšku pod Brdy bude konat již tradiční a zároveň nejvýznamnější kulturní a společenská akce města – SKALECKÁ POUŤ 2016.

Stejně jako v minulých letech je i letos pro všechny návštěvníky přichystán bohatý program na Skalce i na náměstí. V průběhu poutě proběhne řada doprovodných akcí, jakými jsou například speciální prohlídky na Státním zámku Mníšek pod Brdy, výstava drobného zvířectva na louce u penzionu Obora či den otevřených dveří v hasičské zbrojnici SDH Mníšek pod Brdy.

Z důvodu uzavření ulice Pražská a dolní části náměstí F. X. Svobody budou dočasně upraveny i trasy linek PID a přemístěna autobusová zastávka „Mníšek pod Brdy, náměstí“ pro dotčené linky PID 317, 321, 448, 488 a Cyklobus.

Lítačka rozšiřuje svoje pobočky a chystá nové služby

Žádosti přes internet, více poboček, rozšířená pracovní doba a také nový ceník, to vše je připraveno pro čipové karty Lítačka v průběhu tohoto léta. Provozní doba poboček Lítačky ve Škodově paláci je od 7. července 2016 rozšířena na každý všední den od 7:00 do 20:00 (vyjma státních svátků). Zvýšil se i počet přepážek, a to na devatenáct. V průběhu července by měla být také v provozu expresní pobočka „Hradčanská“ v prostorách Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) u vstupu do metra. Další pobočky pro expresní vydávání Lítačky v prostorách DPP by se měly otevřít v Roztylech a na Centrálním dispečinku DPP Na Bojišti.

Od začátku srpna se předpokládá spuštění online žádostí o Lítačku přes internet. S tím je spojený nový ceník upravený pro online žádosti, který vstoupí v platnost od 1. 8. 2016. Podle nového ceníku v případě žádosti o Lítačku online a zaslání karty poštou bude výměna karty z důvodu konce platnosti stále zdarma. Žádost o novou kartu či výměna z jiného důvodu pak bude zpoplatněna částkou 50 korun.

V provozu jsou pro zákazníky a zájemce o čipové karty Lítačka nové informační telefonní linky 236 003 090 a 236 003 091.

Nadále je v případě žádosti o výměnu či o novou kartu na pobočkách nezbytný občanský průkaz (OP) a průkazová fotografie. V případně výroby karty zmocněncem je třeba také plná moc na předepsaném formuláři společně s kopií OP. Formulář je k dispozici ke stažení na webové adrese www.litacka.cz anebo v tištěné podobě na informacích ve Škodově paláci. Pokud s sebou zákazníci nemají fotografii, v pasáži Škodova pasáže je k dispozici fotograf.

S historickými autobusy na Mělnické vinobraní

V polovině září letošního roku se bude konat již tradiční Mělnické vinobraní. Během tří dnů (od 16. do 18. září 2016) vystoupí v nabitém programu známé české kapely a soubory nejrůznějších žánrů, odehrají se divadelní výstupy a šermířské souboje. Nejmladším návštěvníkům bude patřit dětská scéna s pestrým programem a výtvarnými dílnami, nebudou chybět ani pouťové atrakce pro celou rodinu. Návštěvníci si budou moci vychutnat víno i burčák a oblíbené gastronomické speciality.

Každoročně vyhledávaný program pro děti i dospělé na konci léta letos doplní i organizace ROPID s historickými autobusy v rámci Regionálního dne Pražské integrované dopravy. Hned čtyři speciální linky budou provozovány v sobotu 17. září 2016 v Mělníce a okolí a spolu s posílenou pravidelnou linkou 369 umožní lepší dopravu na tuto významnou akci.

Historická vozidla, jako jsou například Škoda RTO s vlekem nebo kloubový Ikarus 280 v modrém nátěru, vyjedou v 9:30 a v 10:30 od stanice metra Ládví na své zvláštní linky, které budou v průběhu dne vypravovány z Mělníka do Neratovic, Kralup nad Vltavou a do Štětí zpravidla v hodinových či dvouhodinových intervalech. Čtvrtá historická linka bude brázdit po okružní trase ulice Mělníka, hlavním přestupním bodem mezi jednotlivými linkami pak bude mělnické autobusové nádraží. V podvečer se většina autobusů vrátí i s cestujícími zpět do Prahy, posílená pravidelná linka 369 bude v provozu do pozdních večerních hodin.

Novinkou letošního posílení dopravy během Mělnického vinobraní bude i vypravení speciálního historického motorového vlaku z pražského hlavního nádraží přes Neratovice a Všetaty. Na mělnickém vlakovém nádraží na něj budou navazovat vybrané spoje již zmiňovaných historických autobusových linek, které všechny návštěvníky dovezou do centra do blízkosti náměstí Míru, jež bude hlavním dějištěm celého vinobraní.

Jízdní řády posílených i speciálních autobusových a vlakových spojů budou na našich internetových stránkách zveřejněny počátkem září, až budou dojednány poslední úpravy s jednotlivými dopravci a především s pořadatelem celé akce. Podrobný program letošního Mělnického vinobraní najdete na www.vinobranimelnik.cz.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena