Prázdniny ve Figurce – dobrodružství v poznávání pokračuje

19. 8. 2013

O prázdninách společnost Figurka, která se zaměřuje na rozvoj intelektu u dětí, připravila hned několik důležitých akcí. Lektoři M. Kořenová a M. Duchková se účastnili špičkového kongresu v Madridu, následně proběhly dva turnusy příměstského šachového tábora a na konci srpna se pak Figurka prezentovala s metodikou Figurková školička na mezinárodní konferenci Univerzity Karlovy - SEMT 2013, jež se zaměřuje na moderní cesty rozvoje matematiky. Společnost získala novou podporu a energii, v září bude otevřen dům u Figurky. Změnilo se také vedení společnosti, ředitelkou Figurky o.p.s. se stala paní Dita Holubová.

 

Šachy Ti pomáhají myslet!

To byl základní slogan nevšedního kongresu, který proběhl ve městě Builtrago v blízkosti Madridu. Jeho základním tématem byl rozvoj myšlení a sociálních vztahů prostřednictvím hry staré tisíce let, prostřednictvím šachů. Právě tato hra se dostala do zorného pole mnoha specialistů na celém světě – psychologů, lékařů nebo sociálních pracovníků. Šachovou hru lze totiž smysluplně použít pro koncentrovaný a velmi sofistikovaný rozvoj myšlení. Specialisté však překvapivě hovoří také o využití této nejrozšířenější logické hry světa v psychologii, sociálních oblastech, vzdělávání nebo v boji proti závislostem.  Leontxo García, významný a vlivný novinář nejznámějšího španělského deníku El País, se zabývá šachovou hrou a jejím pozitivním vlivem na mnoho oblastí lidského mozku a myšlení. Jako ředitel kongresu sám říká: „Šachy mají učit myslet, ne vyrábět hráče šachu. Není možné, aby se vědci a lékaři po 120 letech výzkumu spletli. Prostě nelze tvrdit, že šachy nerozvíjejí mysl. Vědecké studie mají prakticky stejné výsledky. Podle nich mají lidé hrající šachy lepší intelektuální dovednosti včetně kupříkladu čtenářského porozumění. Díky této hře dochází i ke snadnější dešifraci znaků.“

 

 

Kongresu se účastnilo mnoho zvučných jmen, jako je kupříkladu bývalá šachová mistryně světa Susan Polgárová, v historické části Buitrago s Martinou Kořenovou.

 

 

„Česká republika je v tomto ohledu také aktivní a docela kreativní,“ říká Martina Kořenová ze společnosti Figurka, která se orientuje právě na využití šachu ve vzdělání, „Díky podpoře Ministerstva školství, operačního programu OPVK a hlavnímu městu Praha jsme mohli vyvinout v letech 2006-10 metodiku pro nejmenší děti s názvem Figurková školička, proškolit přes 650 učitelů na 250 školách, školkách či v dětských domovech. Tisíce dětí už měly možnost poznat kouzlo a tajemství světa figurek, přičemž se snažíme rozvíjet právě intelektuální dovednosti.“ Figurková školička, která vznikla přímo v Říčanech, zaujala mnoho účastníků kongresu. Nejenom Španěly, ale kupříkladu odborníky z Kolumbie, Venezuely nebo Peru. Prezentaci Figurky na konferenci podpořila společnost DMP Invest s.r.o.

 

 

                                   

 

Dvě desítky dětí se na přelomu července a srpna zúčastnily příměstského tábora Figurka v MŠ a ZŠ Sofie v Říčanech. Celotáborová hra se jmenovala Putování šachovým světem – od Mongolska po Kostariku.

 

 

Dům U Figurky

 

Nedaleko říčanského hradu v Rooseveltově ulici se v září otevře centrum společnosti Figurka. Bude především prostorem pro setkání členů šachového klubu, šachové kroužky, semináře. Šachový klub Figurka navázal spolupráci se společností Interchess.

 

„Tato škola je v současnosti asi nejlepší v republice. Do líhně velmistrů Sergeje Berezjuka a Vládi Tally patří taková jména jako špičkové české hráčky Jana Jacková a Kateřina Němcová, teď mají ve své stáji kupříkladu ohromnou naději třináctiletého šachistu Vana Nguyena“ vysvětluje Martina Kořenová důvody spolupráce s Interchess a doplňuje jí nová ředitelka Dita Holubová: „Kroužky šachového oddílu pro mládež budou organizovány tak, aby si děti a rodiče mohly vybírat konkrétní den a hodinu, kdy budou do šachů chodit. Odpadne tak problém s kolizemi s jinými zájmovými kroužky. Provoz v domě U Figurky tak bude prakticky kontinuální. Jde nám taky o pohodové rodinné prostředí. Určitě budete překvapeni, až otevřete naše dveře J.

 

 

 

O víkendech budou probíhat turnaje či semináře. Šachový oddíl Figurka bude mít nově i družstvo dospělých. Součástí bude také herna společenských her. Dům ale bude také především centrem metodiky rozvoje dětského intelektu Figurková školička. Podobně jako v minulém roce budou probíhat kurzy přímo v některých mateřských školkách jako je MŠ Sofie či MŠ Čtyřlístek, nově ale také v MŠ Landie a dalších. O otevření kroužku se rodiče dětí dozvědí v průběhu září. Kurzy Figurkové školičky přímo s autory metodiky budou ale probíhat především v domě u Figurky.    

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena