Probíhá zásadní rekonstrukce kulturního centra v Říčanech

1. 7. 2013

V polovině června začala zásadní rekonstrukce kulturního centra v Říčanech. Během letních měsíců projde výraznou přeměnou. Nákladná oprava interiéru zahrnuje úpravy vnitřního sálu, jeviště a zázemí pro účinkující, vnější práce se týkají opravy střechy, zateplení budovy a výměny oken.

Opravovat se začalo v polovině června. Stavba je rozčleněna na dvě různorodé části. První je orientována na snížení energetické náročnosti stavby. Tato stavební část zahrnuje novou fasádu, zateplení, výměnu oken a zateplení střechy. „Veřejná zakázka proběhla maximálně otevřeně, z centrálního portálu se o ní mohly dozvědět firmy z celé ČR. Přihlásily se i říčanské,“ popisuje veřejnou zakázku starosta Vladimír Kořen /Klidné město/ a doplňuje: „Základním hodnotícím kritériem byla cena, přičemž výsledek je na úrovni 60 procent výpočtu projektantů.“ Snížení energetické náročnosti podporuje Operační program životní prostředí.

Harmonogram prací počítá nejdříve s opravou střechy a vnitřního statického vyztužení, které nejvíce vylučují souběžný provoz. Navíc opravu a zateplení střechy provázely mírné komplikace. "Oprava a zateplení střechy zvýší její hmotnost. Při statickém posuzování se ukázala nutnost vyztužení, upevňovací táhla u stropu spojující protilehlé boční strany střechy totiž nepostačují," upřesňuje Vladimír Levický, ředitel MěKS v Říčanech.

Během několika měsíců tak byl připraven i projekt úprav interiéru, který zahrnuje estetické úpravy, akustiku, audiovizuální techniku, úpravu jeviště či šaten. A právě tyto práce obsahuje druhá vnitřní část rekonstrukce MěKS. Projekt finální podoby interiéru vypracovala společnost Mynymy, která měla k dispozici návrh od akademického malíře a známého scénografa Jaroslava Svobody.

"Jsem rád, že se to uskuteční. Zatím jsme vzhledem k nedostatku prostředků vždy opravovali nefungující části provizorním způsobem k zajištění alespoň základních funkcí," chválí opravy ředitel kulturního střediska.

Během oprav nebude v sále možné pořádat kulturní či jiné akce. To se dotkne zejména tradičního letního šachového turnaje Říčany open, který je nutné přesunout na jiné místo. Jinak je právě letní období pro tyto práce velmi vhodné, neboť o prázdninách je v kulturním středisku znatelně menší provoz než v sezóně.

„Ve Výboru jsme úpravy interiéru po architektonické stránce řešili několikrát. Rozsah je vzhledem ke stanovenému finančnímu limitu dobrým řešením, které do budoucna nevylučuje pokračování rekonstrukce např. v patře a předsálí,“ říká radní a předseda Výboru pro územní rozvoj a výstavbu Miloslav Šmolík (ODS)

Rekonstrukce by se měla stihnout do konce srpna, maximálně do poloviny září, ale definitivní termíny dokončení závisí na postupu prací vítězné firmy Xedos s.r.o. Ředitel kulturního centra doufá v dodržení závazných lhůt a zahájení programu MěKS podle plánu již od září.

"Je to zásadně důležité zejména kvůli tanečním kurzům, které zahajujeme 14. září. Probíhají u nás již řadu let v termínech, na které jsou návštěvníci zvyklí. Tyto termíny nelze posouvat i z hlediska nutnosti splnění všech hodin výuky. S hlavní sezónou koncertů počítáme od října, zde je tedy časová rezerva příznivější," dodává a jeho slova doplňuje starosta města Vladimír Kořen: „Věřím, že až se na podzim rozjede sezóna, budou lidé novou tvář MěKS u Labutě přijímat pozitivně. Zlepší se atmosféra i komfort pro diváky a vystupující. Postoupíme z 80. let do 21. století. Myslím, že architekti pod vedením Tomáše Rajtory odvedli dobrou práci. 

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena