Projekt Překvapte Říčany

29. 3. 2018

2.ročník participativního rozpočtování v Říčanech

Lavičky nejen pro seniory do Říčanského lesa

Říčanský les s nově upravenými lesními cestami je skvělým cílem pro procházky v každém ročním období - nejen pro seniory, ale i rodiny, maminky s dětmi, pro mladé i staré. Rozmístění více laviček v lese kolem Rokytky směrem ke Strašínu a dále směrem k Marvánku, resp. v místech lesních rozcestí a křižovatek a v místech se zajímavým výhledem, umožní nejen seniorům odpočinout bolavým nohám, ale i jen tak přátelsky a sousedsky posedět, načerpat energii a vychutnat si nádherné prostředí lesa.

Projekt tedy navrhuje rozmístit v Říčanském lese, tj. na pozemcích města Říčany, 15 kusů laviček k odpočinku a relaxaci, a to v provedení „lavička s betonovým základem, plastovým sedákem a opěrkami v designu dřeva“

 Jde o naprosto bezúdržbové lavičky ve stejném designu jako lavičky již rozmístěné v některých částech lesa. Tento typ laviček navíc umožňuje bezpečné a zdravé sezení a vstávání právě pro seniory, kteří potřebují tzv. „vyšší posed“.

Návrh přesnějšího umístění 15 laviček na území Říčanského lesa.

Odhadované náklady na zřízení cca 15 laviček popsaných výše je cca 5 000 Kč za jednu lavičku, včetně dopravy a montáže, resp. celkové odhadované náklady projektu jsou 75 000 Kč (bez DPH). Děkuji předem za Vaši podporu.

Zuzana Treglerová

 

Chodník v ulici Nad Bahnivkou

(V Osičí – Březská) – projektová dokumentace

Podpořte svým hlasem při hlasování tento projekt. Prvním krokem k řešení je zpracování projektu, který vyřeší problém s chodníkem, osvětlením a silnicí. Vzhledem k charakteru tohoto návrhu je jasné, že bude obtížné hledat podporu v širším kontextu Říčan, když se řeší problém pouze části. Není to projekt pro všechny Říčaňáky, ale spíše pro obyvatele zmíněné lokality. Proto záleží na každém hlasu. Doporučil bych možná v rámci rodiny rozdělit hlasy a podpořit ještě projekt „Pacov - Výhledová“.
I když si myslím, že o tomto projektu se hlasovat nemá, tam už ta skládka dávno neměla být. V krátkosti představení vize. Skoro v celé délce ulice chybí osvětlení, proto je velice nebezpečné komunikaci používat za zhoršených světelných podmínek. Pohyb po komunikaci je pro chodce dosti rizikový. Je nutné zklidnit automobilový provoz. Variant je určitě mnoho. Sázím na projekt a projektanta (popřípadě architekta), který to vyřeší. Při schvalování se bude narážet na předpisy, které se musí dodržet (šíře silnice, chodníků atd.). Měl bych několik svých návrhů (laických), např. v úzkém místě se budou muset řidiči naučit dávat přednost. Např. je komplikovaný úsek (Na Skalkách – Luční). Zde by mohlo být vybudováno místo pro vyhnutí dvou aut (na úrovni V uličce). V úsecích, kde by byl prostor pro dva pruhy bych spíše volil vyhýbací kapsy pro zklidnění a snížení rychlosti. Dále bych zrušil značku Přednost protijedoucích vozidel (Na Bahnivce/Nad Bahnivkou). Nyní se mi zdá, že se zde jezdí agresivněji. Dříve to bylo více džentlmenské. A to se musíme (řidiči aut) v této lokalitě naučit. V minulém ročníku hlasovalo cca 1000 lidí. Pokud zabojujeme, můžeme tento projekt prosadit. Ale pak už nebudeme moci říkat, že se vše děje dole ve městě. Za Radošovice, za Pacov!

V případě dotazů, námětů atd. piště na technik@specialnimontaze.cz.

                                                                  Martin Ondřej

 

Hygge molo s vyhlídkovou terasou

hygge = pro pohodu / z dánštiny

Nově prohloubená retenční nádrž Srnčí, Do Lehovic, Rozpakov

Sestava betonového BBQ ohniště, mola a vyhlídkové terasy zasazená do krajiny, obsahující také lavičky a stůl. Dřevěná konstrukce jako příprava na možnou vestavbu experimentální veřejné sauny.

                                                                   Zdenek Vávra

 

Rekreačně-relaxační městská trasa – korzo s discgolfem a originálními odpočinkovými místy

Podhrázská - U Studánky - Dopravní hřiště - Na Obci - Lázeňská louka - U Hřiště - V Chobotě -
U Kamene - Marvánek - Rozpakov

υ trasa uprostřed města pro společné okamžiky a zážitky,

υ  pospolitost pobytu v zeleni napříč středem města s potěšením a činností ve sdílení,

υ  příležitost k setkávání a společné relaxaci,

υ  navrženo prakticky pro odpočinek, pro  esteticky příjemné každodenní žití.

Odpočinková solitérní místa
s originálním mobiliářem - masivní sedačky, stolky, lavice, odp. koše z vibrolitého sklobetonu (3 sestavy)

Discgolf (až 12 jamek / košů):

υ  zábavný sport (sportovní zábava)

υ nenáročný na výbavu

υ snadno naučitelná hra úplně pro každého

υ cílem je (jako v golfu) dosáhnout jamky s co nejmenším počtem hodů

υ hází se speciálním plastovým diskem (frisbee) z určeného výhoziště na koš

υ po prvním výhozu se hází z místa zastavení disku, dokud se netrefí do koše

υ  vítězí ten, kdo dokončí celé hřiště s nejnižším počtem hodů

Matyáš Vávra

 

Mobilní (nejen letní) kino

Na Obci, Hradní zahrada / Na Hradě, Marvánek, zahrada Teršípova domu, náměstí, zahrada ZUŠ, Sokolské hřiště, parkoviště Olivova, zahrada Aizen, lom na Rokytce, Jureček, nádraží…

Pro celoroční projekce kina v exteriéru (na pevné zemi i hladině) i interiéru, využití pro nejširší veřejnost a školy.

Sestava: Nafukovací PVC rám pro vypnutí profesionálního projekčního plátna 6 x 3,5 + 1,75 m (pneumatická obrazovka), profesionální multimediální videoprojektor
a zvuková aparatura s mixpultem
a bezdrátovými mikrofony.

Zdenek Vávra

 

 

Odpočívky při cyklostezce

(Kolovraty- Říčany – Světice)

1. Pod Vysokou -  2. V Olšankách -  3. U Kamene - 4. Do Lehovic 

 

υ Odpočívka je zároveň krytým odpočívadlem, které poskytne přístřešek pro uživatele cyklostezky v případě nepřízně počasí - každé odpočívadlo má svoji doplňkovou barvu.

 

υ U Kamene - využití přístřešku „Potkávárna“  při souběhu cyklostezky, relaxačně-rekreačního korza s discgolfem a běžeckých tras.

 

υ Jednotlivá odpočívadla jsou doplněna specifickými hravými prvky (paralelní pumptrackový úsek, houpačka, venkovní xylofon, malá zemní trampolína) a užitečnými prvky (pítko, BBQ ohniště, servisní místo, automatické sčítače, plocha pro příležitostné občerstvení - stánek, foodtruck).

 

υ Každé odpočívadlo je vybaveno naučnými a informačními tabulemi a orientační mapou okolí s odkazy, jednotlivá odpočívadla tak poskytnou přístřeší při nepříznivém počasí a zároveň jsou zdrojem zábavy a informací.

υ Servisní místo: veřejná pumpa pro veškeré typy ventilků (servisní stojan, nářadí na lankových navijácích - stranové klíče 8, 10, 13, 15, 17 mm, imbusy 4, 5, 6 mm, kleště, montpáky, nýtovačka na řetěz, centrklíč, křížový a plochy šroubovák).

 

υ Automatické sčítače - monitorování počtu cyklistů na jednotlivých úsecích (rozvoj, vývoj v průběhu roku, reakce na změnu teploty a počasí…).

                                                                   Matyáš Vávra

 

Drobné stavby ve veřejném parku japonské zahradě Aizen v Říčanech

Veřejná japonská zahrada AIZEN, Thomayerova ul., Říčany           υ Altánek:

Kryté místo pro odpočinek a relax v romantické části zahrady, pro návštěvníky všech věkových kategorií v rámci osobních i nejrůznějších společenských aktivit.

Materiál - sibiřský modřín a cortenový plech.

 

υ Altán:

Využití pro skupiny návštěvníků i nejrůznější kulturní a společenské akce, svatby, oslavy, jubilea.

Materiál - sibiřský modřín a cortenový plech. υ Lavičky:

Pro odpočinek a relax ve všech zákoutích zahrady.

Materiál - beton, corternový plech, sibiřský modřín.

Vybudováním staveb  dojde k rozšíření užitnosti pro všechny věkové skupiny návštěvníků v kulturním, přírodním, zdravém a atraktivním prostředí se zapojením všech smyslů. Vzniká zde unikátní prostor, který má ambice stát se jedinečným místem, a to nejen v České republice

                                                                    Jan Kopečný

 

Rozšíření vodní plochy ve veřejném parku – Japonské zahradě Aizen v Říčanech

Cílem projektu je dotvoření příměstské oázy pro načerpání energie, rekreaci, vzdělávání, kulturu a nejrůznější společenské akce, veřejné i soukromé.

Horní jezírko

Využití stávajícího jezera s přepadem - úprava tvaru, prohloubení, vyložení folií, navazuje na tzv. „meditační“ zónu zahrady.

Spodní jezírko

(hloubka 160-180 cm,
rozloha 50 m²)

Klasické jezírko s koi kapry, které je oblíbené u všech věkových kategorií, zejména však u dětí. Navazuje na „aktivní“ zónu zahrady, tedy prostor pro relaxační cvičení, pikniky, filmové projekce na hladině apod.

Vybudováním vodních ploch  dojde
k rozšíření užitnosti pro všechny věkové skupiny návštěvníků v kulturním, přírodním, zdravém a atraktivním prostředí se zapojením všech smyslů. Vzniká zde unikátní prostor, který má ambice stát se jedinečným místem, a to nejen v České republice.

Jan Kopečný

 

Oživení hradní zříceniny – varianta MINI (podléhá schválení NPÚ)

Hradní zřícenina

Vyhlídková vížka s plošinkou k pravému dolnímu oknu, samostojná kotvená konstrukce s odstupem (nespojeně) vně stěny zříceniny hradního paláce. Podlaží navazující na původní patro (dle trámových kapes). Subtilní konstrukce (kov, corten,dřevo), zábrany (sítě, tahokov), stolek a lavice na úrovni původního palácového okna.

Hrací model

Přesná maketa celého hradu, reprezentativního sídla Ondřeje ze Všechrom/Říčan z období let 1260 – 70, v přesném měřítku (1:25) k figurkám pro hraní. Z materiálů odolávajících povětrnostním vlivům, které mohou být bez obav venku po celý rok. (1. dvoukomponentní polymerační sádra KauPo pro exteriér, probarvený Acrylic One, nátěr Sealer Matt pro uzavření spojů a pórů, 2. cortenový plech, sklobeton)  

                                                                   Matyáš Vávra

 

Distančně značené běžecké trasy  2,5 - 12 km 

v lese, přírodě i na okraji města (zimní – po zpevněném povrchu pod veřejným osvětlením)

 

Kamene - Marvánek - Rozpakov - Do Lehovic - Srnčí palouček - Hájovna - Tehovské pláně - U Obrázku - Venkovní posilovna  - Olivovna  - NS Říčansko - Jureček

„zimní“ (po zpevněném povrchu, osvětlená)  3 km okruh - U Kamene - Škroupova - V Olšankách - Lázeňská louka -  - Na Obci - U  Studánky - Podhrázská - Wolkerova - Hálkova - Podhrázská -Na Obci - U Hřiště - U Kamene 

BEŽECKÉ TRASY

υ vyznačeno několik běžeckých tras různých délek - trasy vedou příjemným, stinným terénem, přičemž každá z nich má své barevné označení

υ začátek všech tras V Chobotě / U Kamene (využití přístřešku „POTKÁVÁRNA“  při souběhu cyklostezky, relaxačně-rekreačního korza s discgolfema  právě běžeckých tras) 

υ  nastoupit se dá po celých délkách -  na okruzích jsou mapy běžeckých tras

υ běžecké okruhy jsou vhodné pro všechny věkové kategorie a je možné je využít i pro další sporty, jako je nordic walking, canicross, měřené tréninky sportovních oddílů, pořádání „Běžecké odpoledne“

υ dibondové UV tištěné orientační značky, výstražné (křížení či souběh s vozovkou) tabulky a cedulky s „MAPKOU“ a „BĚŽECKÁ ŠKOLA“ s radami profesionálních trenérů - „VŠEOBECNÉ RADY ZAČÍNAJÍCÍM BĚŽCŮM“, „ZAHŘÁTÍ A ZKLIDNĚNÍ“, „TABULKA ROZVOJE BĚŽECKÝCH SCHOPNOSTÍ“

okruhy:

υ nejkratší okruh je dlouhý 2.500 metrů a nejdelší  měří 12.000 metrů.

Matyáš Vávra

 

 

Od ledna do dubna 2018 měli všichni

navrhovatelé možnost představit svůj námět veřejnosti na stránkách Kurýru. Příští vydání přinese speciální přílohu ve které budou

představeny projekty již v podobě, ve které půjdou do hlasování.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena