Radioamatéři našeho města

28. 4. 2017

VOLÁ OK 1 KAREL, RUDOLF, IVAN RADIOKLUB OK1 KRI - ŘÍČANY – část druhá

V první části povídání o Radioklubu v našem městě jsme nastínili,že začátky mnoha sdružení nejsou lehké. Začíná to partou nadšenců kdesi na půdě,či ve škole, a končí někdy záhy,jindy přetrvá desetiletí. Náš příběh je tím šťastnějším. Zpětnou vazbou na uveřejněný článek v ŘZ byla reakce kolegy, který byl vzniku radioklubu nejblíž. Pod vedením pana profesora Kubíka,jednoho z nejstarších radioamatérů u nás, začal navštěvovat  v roce 1952 jako žák 4.ročníku měšťanské školy, nově vzniklý radiotechnický  kroužek. Tam  pak vznikla i kolektivní stanice OK1KRI.

Byl jím pan Doc.Ing.Jaroslav Svoboda CSc. se svými spolužáky. Dlouholetý pedagog ČVUT FEL.

V povědomí starších občanů města zůstávají Spartakiády i průvody 1.máje. Pomineme -li účel těchto akcí,pomáhali jsme od začátků se zajištěním radiového spojení na těchto i na dalších akcích města. Byli jsme organizací SVAZARMU. Pro ty později narozené  - Svaz pro spolupráci s armádou. V dobách minulých nám to přinášelo jisté výhody. Úzká vazba s vojáky,radioamatérům, umožňovala kontakt s  technikou,kterou bychom jen těžko kupovali z rodinných rozpočtů. Vyřazené vysílače,přijímače a anténní systémy. Nemalou podporou byly i dotace na nákup drobných přístrojů a součástek. Orgány města nám až do roku 1989 poskytovaly prostory.Zdarma. Zázemí jsme našli na několika různých místech. Nejdéle asi na říčanském náměstí . Od roku 1972 byl klub na místě,kde je nyní turecký KEBAB. V této fázi života radioklubu nám pomohla výstavba tehdejšího „Domu služeb“,dnešní pošty. Na střechu jsme umístili krátkovlnné antény abychom mohli vysílat.

Malou oklikou jsme se dostali k zachráněným trosečníkům ze vzducholodi Italia. Každý dnes ví,co jsou souřadnice GPS.

Běžně je zanášíme na naše fotografie,bez autonavigací bychom dnes netrefili ani do obchodu s pečivem. Jen málokdo ví,že předchůdcem a stálým souputníkem GPS  jsou souřadnice zeměpisných čtverců na mapách. Radioamatéři je využili naplno. My tomu říkáme QTH a pomocí předaného kódu,můžeme bez problémů určit každé místo na Zeměkouli stejně,jako kdybychom používali GPS navigaci. Jen k tomu nepotřebujeme satelitní síť. Stačí nám obyčejná radioamatérská mapa. Trosečníci,znající svou polohu určenou sextantem prostě vyslali zprávu a náš kolega na druhém konci radiového signálu vyhodnotil přesné místo ztroskotání.

Že není možné abychom si rozuměli? Ale ano. Máme svůj jazyk,obrazně řečeno. RST,QTH,QRM,QRZ,OM,TX,73.

Systém mezinárodních Q kódů a zkratek používaných v Morseově abecedě.

Dokážeme si říct jaké je počasí,odkud jsme,jak se jmenujeme. A ještě spousta dalších informací technických i osobních. Zkratkou „ 88“dokážeme i políbit .

Dvěma číslicemi -  několik desítek tisíc km. Ano. Máme mezi sebou i mnoho žen,věnujících se tomuto sportu. Navzájem se známe,i když jsme se nikdy neviděli. Jak je to možné? Ne,neposíláme si fotografie,máme svou radiovou identifikaci,máme dokonce i svou poštu. Tak zase příště.

 

                                                               Za radioklub Říčany, Jiří Gažda, OK 9 GJA, předseda

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena