Radioamatéři našeho města

30. 6. 2017

VOLÁ OK 1 KAREL, RUDOLF, IVAN RADIOKLUB OK1 KRI - ŘÍČANY – část čtvrtá

Potkal jsem nedávno kamaráda. Mezi řečí se dozvěděl, že jsem radioamatér. První reakce je vždy stejná. Co to je? Snažil jsem se vysvětlit, že sport. Koukal divně. A co si vysíláte, jak daleko se dovoláte? U fotbalu je cílem dát gól, u šachu mat, u tenisu vyhrát set a zápas. U nás radioamatérů je cílem navázat spojení s protistanicí. Můžeme vysílat na krátkých vlnách (KV) nebo na velmi krátkých vlnách (VKV).

Samozřejmě velmi jednoduše řečeno. Na KV nám leží u nohou celý svět s malým výkonem vysílače a dobrou anténou. Na VKV  jsou to jen stovky kilometrů. Normální komunikace probíhá výměnou několika zdvořilostních frází včetně předaných zeměpisných souřadnic místa vysílání, tzv. QTH.

To, že jsme spojení navázali, si vzájemně potvrzujeme. Slouží k tomu lístky, kterým říkáme QSL lístky. Na nich jsou uvedeny všechny potřebné údaje o spojení.

Posílají se onou speciální poštou. Mnoho zemí má svou QSL službu, na kterou lístky pošleme, tam je přetřídí a rozešlou na QSL služby příslušných zemí. Tuto službu využíváme za roční poplatek. Spojení se dnes potvrzuje ale i elektronicky.

V každém okamžiku na Zeměkouli vysílá tisíce radioamatérů na frekvencích přidělených mezinárodní organizací IARU.

Existuje mnoho závodů. Republikových, národních, ale i světových. Pravidelně se někteří z nás zúčastňují těch nejprestižnějších. Překvapením možná je, že mezi sebou máme kamarády, kteří je buď vyhrávají, nebo se umísťují na předních místech. Každá protistanice ví, že jsou z Říčan u Prahy. Krásná reprezentace, že?

Jako kolektivní stanice OK 1 KRI máme letos za sebou první evropský závod na VKV. Uskutečnil se v květnu. Zvolili jsme si pro něj vysoký kopec HAVRAN v oblasti Českého lesa. Čekají nás ještě dva. Ten první je všeobecně nazýván „ POLNÍ DEN “. Je to evropský závod, kde zpravidla všichni vysílají z vysokých kopců celé Evropy mimo své bydliště, tzv. domovské QTH. To je náš svátek.  Až na malé výjimky jezdíme na stejné místo už přes 45 let. Závodní sezónu zakončíme začátkem září na stejném místě jako v květnu. Na HAVRANU. Příznačné místo pro ukončení letní sezóny a nástup podzimu a zimy. Čekají nás dva krásné měsíce prázdnin, teplo, koupání a výlety do přírody, do hor i nížin. Pokud při svých toulkách zahlédnete na kopci antény a pár lidí, věřte, že to nejsou podivíni, ale radioamatéři. Klidně se zastavte na kus řeči. Jsou stejní jako vy, jen mají o nějaký ten drátek navíc.

Radioamatéři našeho města vám všem přejí hezké prázdniny.

Za radioklub Říčany,

Jiří Gažda OK9GJA, předseda

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena