RADIOAMATÉŘI NAŠEHO MĚSTA

1. 3. 2019

VOLÁ OK 1 KAREL, RUDOLF, IVAN  RADIOKLUB OK 1 K R I - ŘÍČANY

Uplynulý čas, který mnozí z vás trávili v roce 2018 nejdříve na horách, pak u vody a na vysněných dovolených, jsme opět my, členové Radioklubu Říčany, nezaháleli a zase jsme bojovali na domácích i evropských soutěžích o body a dobrá umístění.

Jako většina radioamatérů této a jiných zemí jsme po potvrzených výsledcích závodů bilancovali až koncem ledna 2019. Výsledky radioamatéři posílají do jednotlivých zemí k vyhodnocení a mnohdy musíme čekat na konečné verdikty mnoho týdnů.

V letošním roce nás čekají opět klání na pásmu velmi krátkých i krátkých vln. Nejčastější otázkou bývá: „Prosím tě, co si vysíláte?“ Mluveným slovem i morseovkou v závodech - soustavu čísel a kódů, která přesně identifikuje danou stanici. Při normálním provozu ale také jména, bydliště a stručně zajímavé věci o rodině a technice, kterou používáme. Mezinárodním jazykem radioamatérů je angličtina a soustava kódů.

V březnu začínáme 1. subregionálním závodem na VKV. To ještě do přírody na kopce nejezdíme. Špatné počasí přetrvávající zimy je naším nepřítelem. V létě mají evropští radioamatéři vysílající na VKV svátek a ne jinak tomu bude i letos. Když na svých toulkách potkáte na začátku července na kopcích a rozhlednách celé Evropy pár lidí a antény na stožárech, snad si vzpomenete i na naše kamarády z říčanského Radioklubu.

Ano, i lidé z Německa, Itálie, Belgie, Slovinska, Anglie, Francie a mnoha dalších evropských zemí vědí po navázání spojení s námi přesně, odkud jsme. Je to taková tichá, ale v nevelkém počtu několika zapálených lidí masivní reprezentace Říčan.

Máme kolegy, kteří se věnují výchově mladých elektroniků ve školách, chystáme se na opětovné vzkříšení sportu, který starší znají pod názvem „Hon na lišku“, ale dnes už se mnoho let jmenuje Radiový orientační běh. Možná málokdo ví, že máme v naší republice i několik mistrů světa v této disciplíně. I v Říčanech jsme v 80. letech měli mistry republiky. S nástupem nových technologií a internetu je však tento sport na pomyslném spodním bodu sinusovky.

Neskromně připravujeme velkou výstavu, kterou se nám snad podaří po dohodě umístit do budovy Městského muzea na delší čas. Tam by měl každý poznat dlouhou cestu od krystalky až k moderním amatérským zařízením. Výstava bude určena pro veřejnost od 5 do 105 let.

Máme mnoho optimismu, ale také zprávy, které se nám neříkají lehce.

Dne 8. února 2018 nás navždy opustil náš GURU a obrovský kamarád Olda Trégl, který svou značkou OK 1 VUL popuzoval ale i přiváděl k úsměvu mnoho lidí i kamarádů. Po lítém boji na domácím hřišti prohrál nerovný boj v táboře hostů. Je nenahraditelným článkem našeho spolku a navždy zůstane v srdcích nás všech. Už jen nekonečným vesmírem letí jeho signál, nesoucí úsměv, černý humor i ironii velkého mistra s obrovským srdcem. Věříme, že se tam v dáli potká se svými miláčky Bárou a Matějem, které v jejich psím životě nadevše miloval.

 

Za Radioklub Říčany OK 1 KRI

Jiří Gažda - předseda

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena