Říčaňáci rozhodli: Radnice má investovat do modernizace dopravního hřiště a kultivace stanovišť pro tříděný odpad

28. 6. 2019

 

Třetí ročník participativního rozpočtování Překvapte Říčany zná vítěze. Radnice má podle občanů investovat po dvou milionech do modernizace dopravního hřiště a kultivace stanovišť tříděného odpadu. V malých projektech do půl milionu zvítězil námět pořízení defibrilátorů a za ním se umístil projekt na zadržení vody v krajině při správné údržbě turistických a místních komunikací. Do rozhodování o pěti milionech se zapojilo 685 hlasujících s trvalým pobytem, z toho 552 elektronicky a ostatní navštívili kontaktní místa či městské akce. Přijít s nápadem i hlasovat může každý občan Říčan starší 15 let.

„Letos občané sta přišli se spoustou skvělých nápadů a líbí se mi i vítězné projekty. Mému srdci nejbližší jsou projekty, které se týkají zadržování vody
v krajině. Globální oteplování naší planety způsobené velikostí a nároky lidské civilizace se odráží výrazně i u nás, v Říčanech. Musíme společně vodu chránit a získávat pro lidi i přírodu,“ říká starosta Vladimír Kořen, (Klidné město).

Absolutním vítězem s 338 hlasy se stal námět na nákup přístrojů AED (automatický externí defibrilátor). Těmito přístroji může i naprostý laik poskytnout kvalitní první pomoc, resuscitaci, a zachránit tím lidský život. Jejich umístění bylo vytipováno ve volnočasovém centru Na Fialce u plavčíka, v Infocentru na Masarykově náměstí, na Sportovišti u lesa a v DPS na Komenského náměstí. Občanům není lhostejné ani hospodaření s dešťovou vodou. Opatření na její zadržení v krajině při správné údržbě turistických a místních komunikací získalo podporu jen o pět hlasů menší než defibrilátory. Pouze o osm hlasů méně získal projekt, který si dal za cíl vznik lučních ploch, které by nejen krášlily město, ale poskytly potravu pro včely, motýly a další užitečné opylovače.

Oblíbené dopravní hřiště, kde se děti učí, jak se chovat jako chodci i cyklisté, si přálo modernizovat 269 hlasujících. V kategorii velkých projektů do dvou milionů zvítězilo s poměrně velkým náskokem. Kultivaci stanovišť separovaného odpadu upřednostnilo 186 hlasujících před hřištěm pro všechny v Pohodovém údolí, které získalo 160 hlasů.

Systém hlasování D21 umožňuje přidělit kladné i záporné hlasy. Výsledné pořadí pak vyjadřuje větší shodu občanů. V červených číslech skončil námět na postavení sochy generála F. Vejmelky v Kuří i nápad na založení vědomostní soutěže mezi školami Uličník.

Kateřina Lauerová, koordinátorka PB

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena