Říčanské filmaŘení

28. 4. 2017

Říčany v červnu ožijí filmem

   Loni se konal v Olivovně nultý ročník Říčanského filmaŘení, projektu vzešlého z iniciativy Řídím Říčany a letos se uskuteční regulérní první ročník, který představí vynikající filmy uplynulého roku různých žánrů a osvětlí filmovou tradici v našem městě.

Filmařská vize Martina Scorseseho Mlčení o jezuitských misiích v Japonsku

   Na přelomu května a června si budete moci prohlédnout unikátní výstavu Říčany a film, která mapuje historii říčanských biografů, oblíbená místa prvorepublikových hvězd českého filmu, dále připomene zajímavé snímky vzniklé v Říčanech a vzpomene i trojici významných tvůrců českého filmu spjatých s městem. Do výstavy se nám podařilo získat řadu fotografií, které dosud nebyly publikovány a návštěvníci uvidí třeba absolutně první říčanské hromadné selfie pořízené již v roce 1935!

 

   Říčanské filmaŘení začne ve čtvrtek 15. června projekcí v letním kině na hladině rybníka Marvánek a bude pokračovat v kině Na Fialce, v Muzeu Říčany a na jednom tajném místě až do sobotní závěrečné projekce v letním kině na fotbalovém stadionu. ,,Diváci budou moci během tří dnů zhlédnout pestrou škálu zajímavých filmů různých žánrů a formátů, kterým sluší velké plátno. Uvidí unikátní kolekci krátkometrážních hraných snímků nominovaných na Oskara, které na rozdíl od celovečerních snímků nelimituje americká příslušnost a zajímavě reflektuje aktuální celosvětové dění. Promítneme ultimativní filmařskou vizi Martina Scorseseho Mlčení o jezuitských misiích v Japonsku, působivý Britsko-český snímek Anthropoid o atentátu na říšského protektora Heydricha a bude toho mnohem víc. Sledujte náš facebook Říčanské filmaŘení, kde pravidelně publikujeme informace o této akci,“ říká Ondřej Slanina, organizátor a dramaturg Říčanského filmaření.   

 

   V průběhu Říčanského filmaření se uskuteční večerní tajná projekce, kdy si diváci sami podle nápověd odhalí místo, kde uvidí slavný film světové kinematografie. Ve spolupráci s Muzeem Říčany se uskuteční v sobotu dopoledne procházka městem po říčanských vilách s historikem Martinem Hůrkou, kterou doplní Ondřej Slanina o filmový pohled a zajímavé souvislosti. Kromě on-line sledování akce na facebooku se vše podstatné dozvíte v průběhu akce také v centru dění, jež bude umístěné v městské zahradě mezi náměstím a Mlýnským rybníkem.

Organizační tým festivalu

              

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena