Říčanské základní školy mohou přijmout příští rok pouze děti z Říčan

3. 1. 2014

Z důvodu vyčerpané kapacity kmenových tříd ve třech říčanských ZŠ se město rozhodlo přijmout ve školním roce 2014/2015 do prvních tříd pouze děti s trvalým pobytem v Říčanech. V červnu vypovězenou dohodu s 19 obcemi ze spádové oblasti tak nebude město obnovovat. V samotných Říčanech se předpokládá příští rok další nárůst prvňáčků, pro které město musí najít alternativní učební prostory.

Do letošního roku platila mezi městem a obcemi Babice, Březí, Čestlice, Doubek, Dobřejovice, Herink, Křenice, Kunice, Louňovice, Modletice, Nupaky, Popovičky, Sluštice, Světice, Svojetice, Štíhlice, Tehovec, Tehov a Vyžlovka dohoda o vytvoření společného školského obvodu. V červnu ji však bylo město nuceno vypovědět, protože se dlouhodobě potýká s obrovským převisem dětí nastupujících do prvních tříd a nemá tak dostatečné množství kmenových tříd.

Navíc podle statistik jde o největší nárůst dětí právě z těchto okolních obcí. Jediným důvodem, kdy smí město nepřijmout děti do prvního ročníku, je právě důvod nedostatečné kapacity. Přestože maximální naplněnost dle zákona je 30 dětí ve třídě, velikost některých tříd, především ve starých školách, je menší a pojme méně dětí.

Největší nárůst představují děti z okolních obcí

V Říčanech nastoupí podle odhadů příští rok do škol celkem cca 1858 žáků. Pro srovnání letos je to 1759, v roce 2007 to bylo 1206 (nyní 76 tříd, tehdy 55). Počet dětí s bydlištěm v Říčanech stoupl při porovnání s rokem 2006 „pouze“ o 69, kdežto u mimoříčanských o enormních 452. A jen prvňáčků, kteří jsou z Říčan, bude příští rok o cca 63 dětí víc než v letošním roce.

Nedostatek míst ve školách je především fenoménem okolí Prahy, kam se v minulých letech stěhovalo a stále migruje mnoho rodin s malými dětmi. A navíc dorostly do školního věku děti z období tzv. babyboomu.

Všechny školy jsou na hranici svých možností a nepojmou takové množství dětí ani po maximálním navýšení. 1. ZŠ na Masarykově náměstí má maximální kapacitu 570 žáků ve 25 třídách, do ZŠ Bezručova se vejde až 750 žáků ve 32 třídách a před třemi lety postavená ZŠ u Říčanského lesa je koncipovaná nejvíce pro 810 dětí ve 27 třídách. Už nyní se většina odborných tříd proměnila v klasické školní třídy. Stejně tak fungují i družiny, které již nemají své vlastní prostory a využívají třídy po vyučovací době.

V Říčanech vzniknou tři nové kmenové třídy

Vize do příštích pěti let není příliš pozitivní. Podle statistických údajů bude počet dětí v Říčanech i okolních obcích stále stoupat. Již tento rok vznikly čtyři nové třídy. Tuto komplikovanou situaci tak musí město každý rok řešit a do září 2014 vytvořit tři nové kmenové třídy. Náklady dosáhnou minimálně 1 milionu korun.

V plánu je rekonstrukce původního bytu školníka v budově bývalého soudu na Masarykově náměstí, druhá třída by měla vzniknout z poslední samostatné družiny v I. ZŠ a třetí z odborné učebny v ZŠ u lesa. „Museli jsme přistoupit k těmto řešením, přestože se komfort v jednotlivých školách výrazně snižuje,“ říká místostarostka města Hana Špačková.

Už žádné další dluhy, situaci vyřeší pouze dotace

Kritickou situaci navíc razantně ztěžuje dluh, který Říčany splácí za nově otevřenou školu v roce 2010. Splátky činí každý rok několik desítek milionů korun a celkově zbývá splatit ještě více jak 150 milionů korun. V roce 2003 například město investovalo do jednoho žáka cca 7 tisíc korun, zatímco v roce 2009, v době výstavby školy, cca 147 tisíc korun. Další půjčka a investice do jiné školy jsou podle radnice v současnosti nepřípustné.

Říčany proto musely přistoupit k tomuto nepopulárnímu kroku, aby alespoň stabilizovaly situaci s říčanskými školáky. Nebudou tak obnovovat dohodu s obcemi. „Naše město nemá vliv na schvalovací procesy územních plánů jednotlivých obcí, které se nekontrolovatelně rozrůstají a přitom svým občanům nenabízí odpovídající infrastrukturu,“ upřesňuje místostarostka.

„Obce by měly být tlačeny k rozhodnutí, zda si školství nebudou řešit sami. Územní rozvoj obcí je obrovský, nelze pořád spoléhat na Říčany, které by vlastně byly postaveny před povinnost postavit novou školu pro cizí děti,“ stojí ve vyjádření Finančního výboru města.

Na jaře si radnice nechá zpracovat model finanční a ekonomické časové řady na základě ekonomické demografie a každý rok vytvoří plány na budování dalších kmenových tříd. Naději přináší i zapojení města do ITI projektů, kde probíhá spolupráce Středočeského kraje a Prahy. „Nebráníme se jiným variantám, jak tuto složitou situaci řešit. Ale nikoli za prostředky města,“ uzavírá Hana Špačková.

 

Adéla Michalová

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena