Říčanský komorní orchestr

16. 12. 2016

Adventní koncert Říčanského komorního orchestru.

Říčanský komorní orchestr je spolek provozující koncertní vážnou hudbu s umožněním realizace amatérským hudebníků v Říčanech a okolí. Repertoár orchestru je rozsáhlý, od barokních autorů po modernu převážně v komorním obsazení. Orchestr zařazuje často do svého repertoáru skladby pro sólové nástroje i zpěv a doprovázel řadu profesionálních hudebníků. ŘKO zve ke spolupráci pěvecké sbory a Základní uměleckou školu v Říčanech, jejíž úspěšní absolventi mají možnost zahrát si s orchestrem sólově.

Umělecký vedoucí orchestru Petr Anděl mi k programu řekl : ,,Během mého ročního působení jsme nacvičili několik celovečerních programů a ty potom předvedli na koncertech.  Na vánoční koncert jsem se letos rozhodl zařadit Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby, která se hraje často a ve velmi různých provedeních. Tentokrát chci, aby tato mše zazněla tak, jak ji v originále napsal Ryba. Pozvali jsme ke spolupráci kvalitní pěvecký sbor Canticorum iubilo a vynikající sólisty.

Canticorum iubilo patří bezmála čtyřicet let k předním sborům v České republice. Má za sebou hodně vystoupení doma i v zahraničí, široký repertoár a díky uměleckému vedení, který především reprezentuje osoba dirigenta Olivera von Dohnanyi, je kvalita sboru velmi vysoká. Tři sólisté – Šárka Stejskalová (sopran), Monika Machovičová (alt) a Ondřej Benek (tenor) se již v dětském věku rozhodli věnovat opernímu zpěvu a to v Dětské opeře Praha. Basové sólo zazpívá Jiří Uherek, můj dlouholetý kamarád a kolega z Národního divadla.

Koncert se uskuteční v KC Labuť v úterý 13. prosince 2016 v 19:30 a sami uslyšíte, zda se nám toto nádherné dílo podaří dobře interpretovat.“

Do ŘKO zveme každého, kdo by si chtěl s námi zahrát, zejména hráče na smyčcové nástroje (housle, viola, violoncello). Zkoušíme každé úterý v 18:00 hod. v KC Labuť. Je škoda, když po opuštění hudební školy přestane většina žáků na svůj nástroj hrát, čímž vyjde úsilí i prostředky věnované základnímu hudebnímu vzdělání naprázdno. Říčanský komorní orchestr je vhodnou příležitostí jak toto osobní bohatství uchovat a udržovat. V tomto roce nám přibyli tři noví hráči a každý nový zájemce nás potěší.

Milan Pračka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena