Říčanský komorní orchestr

28. 4. 2017

Říčanský komorní orchestr oslaví 65. výročí poválečné historie.

Vznik ŘKO a předválečná historie

Říčanský komorní orchestr je sdružení neprofesionálních hudebníků s velmi dlouhou tradicí. Vznik orchestru se datuje již k roku 1881. Tehdy byl ještě součástí pěveckého sboru Jablonský, což bylo úctyhodné hudební těleso s více než sto členy, jak ostatně dokumentuje historický obrázek. V době okupace r. 1941 sice vzniká samostatná Říčanská filharmonie, ale orchestr zažívá svůj rozmach až po válce, a to zejména zásluhou Petra Aspidova, učitele hudební výchovy.

Novodobá historie a osobnosti dirigentů

V roce 1952 je soubor obnoven pod názvem Orchestr ZK ONV v Říčanech a od roku 1954 jako Říčanský symfonický orchestr. U dirigentského pultu se vystřídá celá řada osobností. Po odchodu Petra Aspidova vede orchestr v 60. letech Dr. František Fořt, ředitel hudební školy při Osvětové besedě v Říčanech, v 70. letech Dr. Milan Kašpárek, tehdejší okresní inspektor hudebních škol a pozdější šéf hudební redakce Českého rozhlasu, a dále MUDr. Pavel Mašek, místní lékař a znamenitý amatérský hudebník. V této době se orchestr začíná věnovat více komorním dílům, a proto je přejmenován na Říčanský komorní orchestr.

V 80. a 90. letech se orchestru na téměř 20 let ujímá prof. Zdeněk Vaníček, flétnista České filharmonie, mimochodem nejstarší žijící filharmonik, který orchestr formuje umělecky a předává mu bohaté zkušenosti ze své kariéry. Po odchodu prof. Vaníčka se orchestru ujímá pan Josef Brázda, hornista a učitel na místní ZUŠ, krátce orchestr dirigují i studenti hudební akademie, Jan Rybář a Ondřej Scholtz. Od r. 2006 do r. 2015 vede ŘKO Pavel Chovanec, absolvent studia hry na violoncello a dirigování na pražské a moskevské konzervatoři.

Současné vedení orchestru

Od září 2015 přebírá vedení orchestru Petr Anděl, který má za sebou bohatou hudební kariéru v několika českých i zahraničních orchestrech a v současnosti působí jako houslista v orchestru Národního divadla v Praze. Kromě toho ještě vyučuje hru na housle a souborovou hru. Významným vkladem Petra Anděla jsou jeho bohaté zkušenosti a hlavně cit pro výběr skladeb a jejich aranžmá. Díla totiž cíleně upravuje tak, aby vhodně odpovídaly nástrojovému obsazení orchestru a hudebním schopnostem hráčů.  

Složení orchestru a hosté

Orchestr má v současné podobě kolem dvaceti stálých členů. Repertoár orchestru je rozsáhlý, od barokních autorů až po modernu převážně v komorním obsazení. Orchestr zařazuje do svých koncertů i skladby pro sólové nástroje a opakovaně doprovází řadu profesionálních sólistů. V nedávné době to byl např. houslista Jan Mráček, violoncellista Petr Nouzovský, violistka Kristýna Fialová, klarinetista Petr Sinkule, trumpetista Jan Vitinger a řada dalších. Orchestr podporuje mladé talenty, a proto dává možnost úspěšným absolventům Základní umělecké školy v Říčanech zúčastnit se sólově vystoupení. Taktéž zve ke spolupráci regionální pěvecké sbory - například Sukův komorní sbor z Benešova, Canticorum iubilo a další. ŘKO tradičně koncertuje zejména v Říčanech a okolí. Za zmínku stojí oblíbené jarní koncerty na Konopišti.

Výročí

Tento rok je výjimečný – nejen, že orchestr slaví 65 let své existence, ale i jeho umělecký vedoucí Petr Anděl oslaví kulaté životní jubileum. Tato výročí bychom chtěli náležitě připomenout sérií jarních  koncertů s pestrým programem a také počtem vystoupení. Kromě Říčan plánujeme koncert v Mnichovicích, Strančicích, Soběhrdech, Konopišti a v jednání jsou ještě i další místa.

Jubilejní koncert

Jarní „jubilejní“ koncert se bude konat v KC Labuť v úterý 2. května od 19:30 hod. Program bude rozmanitý nejen z hlediska repertoáru, ale i sólistů. Navíc bychom rádi při příležitosti koncertu vystavili ukázky historických programů a fotografií, které poskytlo Říčanské muzeum a členové ŘKO.

V první části koncertu uslyšíme klasické skladby – úvodem zazní krátké dílo C. Jouberta pro sólovou trubku v podání studentky hudebního gymnázia Julie Bálkové. Těžištěm budou dva koncerty J. S. Bacha – první pro sólový hoboj a housle v podání Petra Anděla (housle) a jeho dcery Štěpánky Andělové (hoboj); druhý pro dvoje housle – jeden part zahraje opět Petr Anděl a druhý Gretti Marinova Kalčeva, která je již našim posluchačům známa. Závěr první části bude patřit Mozartově předehře k opeře Figarova svatba.

Ve druhé části večera se přeneseme do světa populárních a operetních melodií. Zazní skladby F. Lehára, J. Strausse, E. Kalmána a dalších. Jako sólisté se představí trumpetista Jan Vitinger, jež  s orchestrem vystupuje opakovaně, a sopranistka Miroslava Časarová.

Milí posluchači a příznivci Říčanského komorního orchestru, těšíme se na další setkávání a věříme, že si naše vystoupení nenecháte ujít a že se pro Vás stane inspirací.

Milan Pračka

 

 

Pěvecký sbor Jablonský se symfonickým orchestrem, předválečné období.  (zdroj Muzeum Říčany).

Zdeněk Vaníček mezi svými přáteli z orchestru 2016 (foto Jaroslav Kotek).

Současná podoba ŘKO : Adventní koncert 2016 se sborem Canticorum iubilo, diriguje Petr Anděl (foto Oldřich Trégl).

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena