Říčanský komorní orchestr

1. 12. 2017

Nová hudební sezóna

Tento rok je výjimečný v tom, že nejen orchestr slaví 65 let svého působení, ale i umělecký vedoucí orchestru Petr Anděl oslavil kulaté 60. životní jubileum.

Plánujeme pokračovat v aktivním koncertování, které jsme započali na jaře tohoto roku. První koncert se konal již 3.září na půdě Astronomického ústavu České akademie věd v Ondřejově a tak musel orchestr zkoušet i koncem letních prázdnin. Program jsme zahájili drobnou skladbou C.Jouberta pro sólovou trubku, ve které se jako sólistka představila Julie Balková a následovaly dva Bachovy koncerty ‑ první pro dvoje housle se sólistkami Jitkou Balkovou a Michaelou Ericssonovou a druhý pro hoboj a housle se sólistkami Štěpánkou Andělovou a Michaelou Pondělíčkovou. Ve druhé části koncertu jsme uvedli směs populárních skladeb A.Dvořáka, B.Smetany, F.Škroupa, J.Suka, O.Nedbala, K.Hašlera a J.Vejvody.

Další koncert se konal u příležitosti státního svátku 28.října ve Strančicích s odlišným programem, ve kterém zůstal jen Bachův koncert pro dvoje housle. Program zahájil Kánon J.Pachelbela, koncert pro dvě flétny A.Vivaldiho se sólisty Tomášem Kalousem a Vladimírem Petrem a po Bachově koncertu zazněla předehra k opeře Lazebník sevilský G.Rossiniho. Ve druhé části koncertu zazněly skladby P.Mascagniho, S.Barbera a T.Albinoniho se sólistou na housle Jaroslavem Bohdalem. Program zakončila Serenáda e-moll E.Elgara.

Během listopadu budeme připravovat prosincové koncerty – první bude již 1.prosince v kostele v Soběhrdech. Kromě skladeb z podzimních koncertů uvedeme jako novinku chorál „Jesus bleibet meine Freude“ J.S.Bacha.

Tradiční vánoční koncert Říčanského komorního orchestru, na který vás srdečně zveme, se bude konat 12.prosince v 19:30 v KC Labuť. Spolu s ŘKO vystoupí smíšený pěvecký sbor GAUDIUM PRAHA, který pravidelně koncertuje v Praze i na dalších místech ČR, účastní se festivalů pěveckých sborů a často vyjíždí na umělecké zájezdy do zahraničí. Zpívá skladby nejrůznějších žánrů od děl duchovních a klasické polyfonie až po současné autory.

Na programu koncertu zazní dvě rozsáhlejší díla pro sbor a orchestr – „Gloria in D“ Antonia Vivaldiho a „Oratorio de Noël op.12“ od Camille Saint-Saënse. Skladby obsahují kromě sólových partů pro hlasy, též sóla pro hoboj, trubku, harfu, continuo, varhany.

Vánoce se neobejdou bez tradičních „Rybovek“. První v našem podání se bude konat v Sokolovně ve Strančicích 20.prosince v 18:30. Kromě toho budou členové ŘKO působit v různých volných hudebních seskupeních uvádějících Rybovu mši.

Věříme tomu, že vás program našich koncertů zaujme a těšíme se na vaši návštěvu.

Milan Pračka

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena