Říčanští obyvatelé rozhodnou v referendu o velikosti svého města

26. 8. 2016

Město Říčany čeká v době krajských voleb také historicky první referendum. Občané by tak měli sami rozhodnout o rozrůstání města, a to až do horizontu roku 2030.

Říčany jsou díky své poloze na kraji Prahy pod velkým tlakem developerů a zájemců o bydlení obecně. Za poslední desetiletí se město rozrostlo o více než čtvrtinu. Aktuálně žije v Říčanech přes 15 000 lidí a tento počet stále stoupá. Obyvatelé tak mají možnost zavázat radnici a říčanské zastupitele, aby podnikali všechny kroky proto, aby počet obyvatel do roku 2030 nepřesáhl 20 000.

  

„Uzemní plán, který jsme převzali od předchůdců, umožňuje výstavbu pro 25 000 obyvatel. Říčany by praskly ve švech, město nemá školy, školky, dostatek silnic, chybí Pražský okruh, městské finance by takový nápor nezvládly,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město) a doplňuje ho předseda finančního výboru Martin Gebauer (Klidné město): „Městský rozpočet nemůže unést překotný rozvoj Říčan. Umožněním další plošné výstavby bychom podporovali developery, kterým jde o zisky, ne o kvalitu života stávajících obyvatel. Musíme si vybrat, jestli peníze půjdou na zvyšovaní životního standardu stávajících obyvatel, nebo na jejich úkor budeme investovat do lidí, kteří se do Říčan teprve přistěhují. Referendum? Za mě souhlas, finanční logika dává jednoznačnou odpověď .“

Říčany mají zhruba 15 rozvojových ploch – mezi nimi třeba lokalitu, kde chce investor postavit až 26 bytových domů. Na jiném místě je zase možné postavit takřka 80 rodinných domů. Celkem by v těchto lokalitách mohlo bydlet přes tři tisíce lidí. Zastupitelé vládnoucího uskupení Klidné město chtějí, aby výstavba právě v těchto lokalitách byla zablokována buď trvale, nebo alespoň podmíněně do roku 2030. Referendum by ale svým významem zavazovalo i všechny budoucí zastupitele či úředníky po obecních volbách v letech 2018, 2022 a 2026.

 „Referendum je víc než hlasování zastupitelů o územním plánu, referendum je dokonce mnohem víc než běžné volby. Výsledky referenda musí respektovat politici i radnice,“ vysvětluje místostarosta Zdeněk Hraba (Klidné město) a doplňuje:  „Šest let omezujeme velmi výrazně výstavbu, ale Říčany stále nabobtnávají a s vypětím všech ekonomických nástrojů stačíme život ve městě udržet na přijatelném standardu. Tohle referendum je velmi důležitým nástrojem, jak rozrůstání města dlouhodobě zafixovat na udržitelné míře.“  

Pokud lidé plán radnice podpoří, neznamená to automaticky stop veškeré výstavbě. Zákaz by se měl týkat především rozvojových ploch na polích a ve volné krajině. Lidé budou naopak moci stavět v prolukách nebo budou moci zvětšovat stávající domy.

 „V centru města naopak vidím značný prostor pro investice. Říčany by tam mohly mít konečně reprezentativní hlavní třídu. Teď jsou tam rozpadající se domky s oprýskanými fasádami. Rekonstrukce takových domů budou mít určitě podporu a investoři to doufám rychle pochopí,“ doplňuje starosta V. Kořen.

Referendum také umožní investici do čistírny odpadních vod a upřesní její kapacitu. Radnice se rozhoduje mezi variantou pro 21 tisíc ekvivalentních obyvatel a variantou pro 27 tisíc ekvivalentních obyvatel.

„Dlouho jsme přemýšleli, jak zabezpečit rozumný a udržitelný rozvoj Říčan. Po volbach může přijít kdokoli a od stolu všechna omezení zrušit. Jedině referendum zavazuje. Pokud nám lidé v Říčanech pomohou, můžeme rozhodnout na dlouhou dobu. Nechceme omezit stávající obyvatele, ale obyvatele budoucí, “ obhajuje myšlenku radní David Michalička (Klidné město).

Vyhlášení referenda schválili zastupitelé na červencovém jednání, bude stát zhruba 300 tisíc korun, přičemž organizačně se spojí s konáním krajských voleb. Referendum bude platné, pokud se jej zúčastní 35 % oprávněných voličů (v Říčanech cca 3900 lidí) a omezení výstavby podpoří nadpoloviční většina z nich, nejméně však 25 % z celkového počtu oprávněných voličů (v Říčanech cca 2 800 lidí).

 

Adéla Ambrožová,

tisková zpráva města Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena