Říčanům k vítězství mezi českými městy pomáhá především dobrodiní jeho obyvatel

30. 8. 2019

Vladimír Kořen, starosta (Klidné město)

Říčany znovu uspěly v hodnocení kvality života mezi více než dvěma sty českými městy. Mnozí novináři se mne ptali, co pokládám za největší přednost našeho města. „Jsou to obyvatelé, aktivní, přemýšliví, podnikaví…,“odpovídal jsem opakovaně. A je to skutečně tak.

Mnozí lidé v Říčanech dokáží poskytovat dobrodiní. Taková, jak je ve svých spisech popisuje antický Seneca. Dokáží hledat, kdo a jakým způsobem potřebuje pomoci. Dokáží najít cestu, finanční, organizační… A městem se pak roznese dobrý pocit, radost.

Děti a jejich rodiče ze 3. ZŠ U říčanského lesa vyběhali v rámci akce Run and Help skoro 20.000 na Konto Bariéry. 

Fotbalisté a hokejisté ze SIGI týmu sehráli exhibici, vybrali mezi sebou desítky tisíc a pomohli nemocné říčanské dívence.

Společnost Billa věnovala jeden a půl milionu korun na veřejný sad s grilovištěm u Srnčího rybníka.

Podnikatel Jan Blaško podpořil mnoha miliony říčanský stacionář a lékař, zastupitel Michal Mrázek každoročně pomáhá sehnat další a další sponzory, popřípadě sám daruje desítky tisíc korun na vybavení stacionáře.

Když je potřeba, lidé pomohou malým holkám splnit jejich sen vybojovat titul mistryň světa, nebo pomohou ve sbírce ragbistům, když jim vyhoří šatny. Dary pomohly zachránit Olivovnu, když byla v problémech.  Když je potřeba, vrhnou se stovky lidí na jarní úklid a pomůžou městu, lidem i přírodě. Společnost Zoeller letos podpořila malé říčanské hasiče.

Občané pomáhají v rámci dobročinných aukcí organizacím, jako jsou Modré dveře.

A nyní v rámci nádherné a pohodové akce letního kina říčanští obyvatelé mezi sebou vybrali téměř sto tisíc korun pro Kapku naděje.

Toho dobrodiní je v Říčanech dáváno tolik, že jsem nejspíš na nějaké zapomněl. A už teď mě to mrzí. Ano, ještě s kočárky se běhalo letos v Olivově dětské léčebně a pro seniory v Domově na Kavčí skále se ještě poběží. Tohle je na Říčanech a jeho lidech to nejlepší. Dobrodiní, kde dárci v drtivé většině chtějí zůstat nenápadně v pozadí. Nestojí o reklamu či politické body. Chtějí jen konat dobro. Všem těm tisícům lidí v Říčanech, kteří zažili ten pocit nezištně dát a pomáhat, bych chtěl jako starosta města hluboce poděkovat. Právě vy posouváte Říčany a svět k lepšímu. Děkuji.

Vladimír Kořen,
starosta (Klidné město) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena