Říčany – Praha – Stockholm – Singapur

10. 3. 2014

Když v Říčanech řeknete šachy, leckdo zpozorní. Když v Říčanech řeknete Othello®, několik lidí si pravděpodobně vybaví pár článků ve starších Kurýrech, někdo možná deskovou hru s jiným názvem Reversi, ale nenajde se téměř nikdo, kdo by se aktivně účastnil turnajů pořádaných Českou Federací Othello (ČFO).

                Proto musím často vyrazit do Prahy, kde ČFO téměř každý měsíc pořádá menší turnaj pro všechny hráče, včetně úplných začátečníků. Rozdává přitom pěkné ceny. O něco větší akcí je mistrovství ČR, které se mi na podzim podařilo vyhrát. Díky tomu jsem jako jeden ze tří českých zástupců mohl vyrazit na Mistrovství světa do švédského Stockholmu.

                Stockholm je město překrásné a ohromně čisté. Počasí na konci října bylo nevábné, a když Vás zavřou do ohromné síně vykutané ve skále ostrova, který je nejstarším stockholmským městem, nezbývá Vám nic jiného, než se soustředit na turnaj a podat výkon. V těchto slavnostních prostorách muzea přímo pod stockholmským hradem jsem zahrál svůj historicky nejlepší turnaj a skončil jsem na 9. místě. Prakticky obratem mi pak přišla pozvánka do Singapuru na Světový pohár .

                V Singapuru se sešla velká část těch nejlepších. Světový pohár Othello, to je turnaj jen pro  zvané, kdy mezi sebou mají soupeřit kontinenty, a nejlepší ze všech získá titul Král Othello. Už jsem tedy vlastně nereprezentoval ani Říčany, ani Česko, ale rovnou Evropu. Evropští hráči neměli oproti tradičně nejsilnějším Japoncům téměř žádnou šanci. Do čtvrtfinále se kvalifikovalo hned sedm hráčů z Japonska a jeden z Číny. To, co nikdo ani ve snu nečekal, a nejméně japonská výprava, se stalo – Králem Othella se stal Song Yan z Číny! Navíc, nejlepší ženou byla Dong Zhen z Hong Kongu.

Nejkrásnější na této hře však není vítězství,  ale lidé, kteří ji milují a pohybují se okolo ní. Za těch 15 let, které jsem u Othella strávil, jsem už potkal spoustu skvělých přátel doslova z celého světa.

Miroslav Voráček

Foto:  M.Voráček

 

Soutěže družstev v plném proudu

Po vánoční   přestávce se již 5. ledna hrála další kola soutěží družstev. Nyní jsou již naše družstva dospělých, kterých máme osm , ve dvou třetinách soutěže a začíná se finišovat. Družstva mladšího dorostu, která hrají  1.  ligu, mají také za sebou již sedm z jedenácti kol.

Celá polovina družstev dospělých se pohybuje na předních příčkách svých soutěží. „A“ družstvu schází na první místo ve 2.   lize pouhé tři body. Nutno však říct, že druhá liga je velmi vyrovnaná a od středu tabulky jsou to také jen dva body. Nejlépe si zatím stojí družstvo „C“, které hraje krajskou soutěž. Po sedmi kolech je bez ztráty bodu na prvním místě a pokukuje po postupu do krajského přeboru. Za dosavadními úspěchy družstva stojí skvělá forma hráčů, zejména bratrů Liznerových, kteří odehráli dohromady devět partií a ztratili pouze půl bodu. Na průběžných medailových pozicích jsou i družstva „F“ a „H“, přičemž družstvo „F“ má stejně bodů jako první tým.

První ligu dorostu letos hrají tři naše družstva a družstvo „A“ je v současné době na pěkném třetím místě a na závěrečném soustředění 26. a 27. dubna, kde se odehrají zbylá kola, bude ze všech sil bojovat o postup zpátky do extraligy. Úkol to nebude lehký, ale není to nic, co by naši mládežníci nezvládli!

Foto: Z. Fiala - 1. Liga 2014 :

 

Všechny  domácí zápasy hrají naše družstva v Centru volného času „Na Fialce“ a můžete se přijít podívat každou neděli.

Martin Krejčí

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena