Rybaření v Říčanech se výrazně rozvíjí. Radnice rybářům fandí

27. 4. 2018

Rybáři obsypané břehy Mlýnského rybníku, bahna zbavený Jureček a Srnčí rybník, oprava sádek, grantová podpora rybářského kroužku či 100 000 korun na nákup ryb do rybářských revírů. Tak vypadá proměna rybářského sportu v Říčanech. Radnice v posledních letech investovala desítky milionů korun, aby obnovila a opravila vodní díla ve svém majetku.

Před osmi lety trápily říčanské rybníky nánosy bahna. Na Jurečku - jediném otevřeném revíru doutnal spor mezi rybáři a veřejností, která dávala špatnou kvalitu vody na vrub právě rybářům. Marvánek nebylo možné vypustit. Hráz Mlýnského rybníku při povodních 2013 vzala za své. Teď je vše jinak. V tuto chvíli zbývá odbahnit a opravit jediný rybník v majetku města, a to Rozpakov. Město má v úmyslu i tento rybník zbavit mnohaletého nánosu sedimentu, zvětšit tak jeho retenci a zlepšit kvalitu vody.

„Vyjednáváme o koupi pozemků, rybník není celý náš. Projekt je připravený, nicméně o akci rozhodne nové zastupitelstvo po volbách a uvidí se, jaké bude mít priority. Byl jsem na výlovu na brigádě a viděl jsem zničené břehy i to, jak složité je pro množství bahna na rybníce hospodařit,“ vysvětluje starosta Vladimír Kořen (Klidné město). Za dobu osmi let šly do rybniční soustavy investice přesahující 50 milionů korun.

„Rád bych touto cestou poděkoval vedení radnice za vynaložené úsilí a finanční prostředky na odbahnění a opravu všech rybníků,“ říká zastupitel a předseda místní rybářské organizace Pavel Novák (STAN). Právě na Rozpakově proběhl koncem března výlov. Rybáři zde měli hlavně násadu, dvouletého kapra a lína. Tento výlov se koná pravidelně každý rok na jaře. Po napuštění nádrže se opětovně nasadí ročním plůdkem kapra a chovným línem, který se v rybníce pravidelně vytírá. Odlovené ryby následně putují do revírů, kde je mohou chytit sportovní rybáři. Jen říčanská organizace jich čítá přes pět set. Hlavním tahákem je nový revír na Mlýnském rybníku. Rybáři zde můžou na pruty chytat kapry, amury, candáty, okouny, bílou rybu, ale třeba také pstruhy, kteří byli do „Mlejňáku“ vysazeni před zimou. Druhým revírem je Jureček, kde se snaží radnice o posílení obsádky dravých ryb – třeba candátů a štik.

„Právě na obsádku obou revírů jsem na dubnovém zastupitelstvu navrhl uvolnit částku 100 000 korun. Jde o to motivovat rybáře, aby upřednostnili ty druhy ryb, které jsou příznivější pro čistotu vody,“ vysvětluje starosta V. Kořen. V letošním roce se město a rybáři chystají opravit sádky v blízkosti Marvánku. Sádky budou mít nové dno a vypouštěcí zařízení. V tomto areálu si rybáři v loňském roce vybudovali posezení, opravili krb a udírnu. Ještě zbývá vybudovat sociální zařízení u klubovny a bude areál sádek s klubovnou kompletní. Na stavbu finančně přispělo město prostřednictvím grantu. „Z grantu města na provoz hradíme rybářský kroužek při 1. základní škole, nákup ryb, drobné opravy a údržbu“ upřesňuje P. Novák využití 136 tisícového grantu, který byl i letos rybářům poskytnut. A znovu děkuje i za tyto finanční prostředky „Nejen městu, ale i Městské policii patří poděkování za spolupráci při kontrolách rybářských revírů spolu s rybářskou stráží,“ dokončuje P. Novák.

Rybáři pracují se seniory a mládeží, i proto spadají do grantového systému. Dříve dotace nedostávali.

„Když se ohlédnu, tak vidím spoustu práce. Ale baví mě spíš vize budoucího. Kolem je dost problémů, které se nakupily. Třeba čistota potoků, chtěl bych, aby se do nich třeba mohli vrátit raci. Do okolí potoků teď zjara vyrazili přírodovědci, aby zjistili, proč z nich mizí život. Pomůžou nám navrhnout řešení,“ dokončuje starosta V. Kořen.

„Říčanští rybáři budou i nadále rádi spolupracovat s městem, a pokud budou jakékoli finanční prostředky i do budoucna, velice rádi je využijeme na zlepšení přírody okolo rybníků a vodních toků,“ konstatoval závěrem předseda MO, Pavel Novák“ a s pozdravem Petrův Zdar popřál nejen rybářům mnoho hezkých chvil u vody.

 

Kateřina Lauerová,

Tisková zpráva města

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena