SaunaFest 2018

6. 5. 2018

Příznivci saunování a zdraví prospěšné relaxace mohli v dubnu navštívit mezinárodní SaunaFest 2018, který se konal v Aquapalace Praha. Největší událost svého druhu v ČR nabídla až 50 saunových ceremoniálů. Akci zahájil a v porotě také usedl uznávaný malajský odborník na saunování Lay Pang Ong, tváří letošního ročníku byla moderátorka Hana Reinders Mašlíková.

 

 

Součástí programu bylo Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech, vystoupení byla proložena představením zahraničních hostů (např. z Belgie, Itálie nebo Holandska). Utkalo se zde 18 českých soutěžících v kategorii jednotlivců. A co přesně je saunový ceremoniál? Jedná se o 10 – 15 minut dlouhý příběh doprovázený hudbou a světelnými efekty, při němž saunér polévá kameny na kamnech vodou, používá přírodní vůně éterických olejů a následně rozhání horký vzduch pomocí ručníků. Porota složená z odborníků z pěti evropských zemí posuzuje sedm kategorií. Nechybí hodnocení práce s ručníky, profesionality, práce s teplem, aromaterapie, tématu i zpracování celého příběhu.

Smyslem akce ale nebyla jen samotná soutěž. „Festival upozorňuje na důležitost pravidelného saunování pro lidské zdraví. Zároveň chceme veřejnost seznámit s ceremoniály, které si oblíbili lidé po celém světě,“ řekl předseda České asociace saunérů Pavel Hofrichter.

A jaké nakonec byly výsledky? Novým mistrem ČR v saunových ceremoniálech je Eliška Blažková, první saunérka v historii. O necelý jeden bod za ní skončil Jiří Žákovský, třetí místo patří Veronice Cikánové. Všichni jedou na mistrovství světa do Německa. Čtvrté místo a postup do Relegation Round v Belgii získává Michal Přeučil.

Tým Aquapalace Praha

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena