SDH Říčany

31. 3. 2017

Co nového u hasičů

   Drazí čtenáři našich příspěvků, dovolte mi vás seznámit s tím, co se stalo a co se stane v nejbližší době u hasičské dobrovolné jednotky. Doufejme, že zima už za sebou zavřela pomyslná vrátka a setkáme se s ní opět až na konci roku. Pojďme vítat jaro. Již se všichni těšíme na sluníčko, které umí hřát, a na barevné rozkvétající stromy, keře a další rostliny. Tak jako si příroda umí pohrát s barvami na podzim, tak se i jaro umí krásně vybarvit. Našim nejmenším musela přes zimu stačit menší místnost v MŠ Kolovrátek, za což ještě jednou děkujeme, a nyní se již od začátku března opět schází v prostorách hasičárny Na fabiáně. Dětí je mnoho a prostoru málo, tak řešíme problém, kde s dětmi trénovat. V areálu v Březinově ulici máme k užívání jen vnitřní prostory (respektivě jednotka, nikoli samostatný sbor) a tak každý čtvrtek, kdy se děti pravidelně schází, trénujeme takřka “načerno“ ve venkovních prostorách areálu mezi parkujícími vozidly nejmenované stavební firmy, mezi osobními vozy zaměstnanců sběrného dvora atd. Nemluvě o tom, že letos v zimě nejednou sněžilo, občas zaprší a na místě, kde dříve byla zeleň, je nyní rozoraná zem s kousky štěrkové cesty. Je smutné, že v poměrně velkém městě, jako jsou Říčany, se nenajde prostor pro výcvik mladých hasičů. Možná až čas nám ukáže a odpoví! Musíme být však pozitivně naladěni a řídit se pravidlem „těžko na cvičišti, lehko na bojišti“ Možná i díky tomuto motu máme úspěchy. První letošní soutěž se konala 12. 3. v blízkém Kuří, kde bylo Okrskové uzlování. Naše děti reprezentovaly náš sbor hned se třemi týmy. V kategorii mladší žáci vyuzlovaly nádherné 2. a úžasné 3. místo! Starší žáci se ve své kategorii taky zapsali pěkně, o tom vypovídá jejich umístění – 2. místo! Možná, že dětem k úspěchu pomohl pilný trénink, další možnost je touha zaplnit novou poličku poháry, kterou jim do klubovny odborně upevnili kluci z výjezdovky. Před sebou máme soutěž v Mukařově, tak uvidíme, jak si naše děti povedou mezi okresní konkurencí.

   Závěr zimy se neobešel bez problémů ani u nás v Říčanech. 13. 2. byla naše jednotka povolána k technické pomoci do Bažantní ulice, kde tající sníh zatopil sklep cca 40 cm vody. Po téměř dvouhodinovém čerpání bylo místo předáno majiteli domu. Dne 16. 2. bylo potřeba zálohovat kolegy z profesionální stanice Říčany, kde jsme v pozdních nočních až brzkých ranních hodinách drželi pohotovost u nás na hasičárně. 21. 2. nás KOPIS požádal o součinnost u nahlášeného požáru OA v Plynární ulici. Po příjezdu na místo události bylo zjištěno kolegy HZS, že se jedná o elektro závádu v motorové části vozu, proto byla naše TATRA 815 vrácena zpět na stanici. Nejen tající sníh, ale i silný vítr se umí ukázat. 24. 2. jsme vyjeli k technické pomoci až na kraj našeho obvodu působení, a to do Čestlic. V areálu aquaparku silný vítr poničil ukotvení a uvázání reklamní plachty o rozměrech 30x15 m a hrozil úplným spadnutím do blízkého vedení vysokého napětí. Na místě se již nacházela jednotka HZS Říčany, tak jsme společně plachtu zachytili a zajistili její demontování. Celou dobu byla v místě součinnost s PČR, která zde řídila dopravu. Další případ, kdy byl na vině silný vítr, se stal 2. 3., kdy krátce po poledni na křižovatce ulic Nerudova a Mánesova spadl strom přes komunikaci, bylo tedy nutné strom odklidit. Při průzkumu bylo zjištěno, že jedna přihlížející osoba byla při pádu stromu lehce zraněna, a byla jí tak podána první pomoc našimi hasiči.

   Mám potřebu podotknout, že “dobrovolní hasiči“, jak název napovídá, je činnost provozovaná zcela dobrovolně a bez nároku na odměnu. Vedle svého stálého povolání máme navíc koníčka, kdy jsme ochotni vstát v jakoukoli denní či noční hodinu, vyjít ven když mrzne nebo je abnormální vedro, fouká silný vítr a silně prší, utíkáme z práce a jen proto, abychom mohli pomáhat ostatním, když to nejvíce potřebují.

    Krásné jaro a prosluněné dny přeje

Dominik Pokorný,

jednatel SDH Říčany

www.sdhricany.cz

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena