SDH Říčany

28. 4. 2017

Co nového u hasičů

Velevážení čtenáři a příznivci hasičů! Máme za sebou velikonoční svátky i čarodějnice! Věřím, že slečny, mladé paní i dámy vše přežily bez újmy na zdraví a že jsou opět omlazené a ještě krásnější. Také počasí se bude stále zlepšovat a s ním i naše nálada, protože vše jde lépe když je na azurovém nebi jen slunce. Je tedy zřejmé, že jaro je v plném proudu. Naši nejmenší se účastnily soutěže Mukařovský uzel, kde získaly mladší 4. a starší žáci krásné 7. místo. Také náš dorostenec zabojoval a ve velké okresní konkurenci si vyuzloval 16.místo z 58. Pořád je co zlepšovat, ale důležité je, že to děti baví a mají chuť se učit další nové věci. Právě zmiňovaní naši nejmenší pilně trénují na jarní kolo hry Plamen, které se letos koná v květnu v blízkých Úvalech. Zde si děti zaběhnou nejen požární útok, ale také štafety požárních dvojic, 4 x 60 m překážek, naši starší žáci si letos poprvé zkusí štafetu CTIF, kdy je zapotřebí vše provést dle nejpřísnějších pravidel, a to vše bez jediného slova! Tato disciplína slouží hlavně k tomu, aby se děti naučily maximálně soustředit a zachovat absolutní kázeň. Nejen proto máme v plánu s dětmi udělat dvou denní trénink, mimo klasických každotýdenních čtvrtků, kdy si jednotlivé disciplíny vyzkouší ještě před soutěží. V loňském roce se nám podařilo zakoupit úplně nové překážky z grantů (respektive kladinu a bariéru 150-170 cm), proto se dětem trénink o hodně zpříjemní. Dosavadní vybavení sloužilo velmi dobře, ale také bohužel velmi dlouho. Uvidíme, jak se bude dařit letos všem kategoriím hasičátek. V sobotu 8.4.se část naší jednotky účastnila praktického školení formou soutěže v pražských Letňanech. Již několikátý rok se na tuto soutěž spojujeme se spřáteleným sborem ze Všestar a vzájemně si tak pomáháme se zdokonalit a naučit se nové věci. Přeci jenom Praha je Praha a platí, že jiný kraj, jiný mrav, a to je pravdou i u hasičů. Každý velitel své jednotky má trochu jiné požadavky a každá jednotka má různé předurčení podle místa, kde sídlí. V Letňanech je každý rok opravdu na co se dívat a co si vyzkoušet, jako například letos, kdy byla simulovaná nehoda osobního vozu s motorkářem, jízda zručnosti a vědomostní test, práce dle bojového řádu s žebříkem, slaňování a sebezáchrana, orientace v prostoru, výstup do 14.podlaží v plné výstroji, silová štafeta a největší lákadlo pro diváky i soutěžící – reálný požár domu. Při tomto požáru je simulován opravdový zásah! Ve velké konkurenci jsme si odvezli krásné 3.místo jako družstvo a další 3.místo ve výstupu do 14.patra. Opravdu vydařený ročník.

   Z “knihy událostí“ si dovolím jen doplnit, že naše jednotka vyjížděla 17.3.k technické pomoci – čerpání vody na říčanském hřbitově, jednalo se o zatopený sklep od prasklého potrubí, zásah se obešel bez zranění. Další den jsme vyjížděli na požár sazí v komíně na Černokostelecké ulici v Říčanech. Saze a následný kouř téměř zamořil celou ulici a blízké okolí. 28.3.bylo zapotřebí zálohovat profesionální stanici Říčany, naši hasiči tak drželi pohotovost cca 3 hodiny na vlastní stanici.

   Nejpříjemnější informace na závěr…11.4. k nám do hasičárny Na Fabiáně dorazila milá návštěva. Jednalo se o mateřskou školku Kolovrátek. Děti se tak těšily, že snad ani svačinku nedojedly. Nejdřív jsme si popovídali na téma záchranné složky a co dělat v krizových situacích, potom následovala praktická ukázka pomocí obrázků a poslední byla ukázka techniky, na kterou se všichni těšili nejvíce. Každý si mohl prolézt a posedět v kterémkoli autě, podívat se na vybavení a zeptat co ho zajímalo. Toto malé poděkování bylo důležité, protože MŠ Kolovrátek nám přes zimu zapůjčila jednu svou třídu pro naše mladé hasiče. Jen díky jim se mohl kroužek mladých hasičů scházet i v zimním období, jelikož čtyř měsíční přestávka by byla devastační!

   Krásné hřejivé a slunné dny přeje Dominik Pokorný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena