SDH Říčany

2. 6. 2017

Co nového u hasičů

   Milí příznivci hasičů, hasiček a hasičátek, jaro už je v plném proudu a počasí tomu nasvědčuje. Slunce sice občas střídá déšť, ale co by to bylo za jarní počasí, kdyby nám ten vlahý jarní déšť zahrádku nezalil, to ostré slunce líce neopálilo a větřík z obrostlých keřů okvětní lístky nesfoukal? Prostě jaro se vším všudy! Musím se ještě vzpomínkou vrátit na úplný závěr dubna, kdy se tradičně pálí čarodějnice. Všechny vás musím pochválit za správný přístup a včasné ohlášení pálení hranice, protože letošní rok byl velmi poklidný. Nejen díky tomu měli kluci z výjezdovky čas asistovat již tradičně na Marvánku, dále u skautské klubovny, na Strašíně a na Jurečku. Další část byla na naší základně v pohotovosti, kdyby bylo třeba zasáhnout. Vše se však obešlo bez problémů. Drželi jsme pohotovost do pozdních nočních hodin.

Výjezdy jsme měli v dubnu 21. 4., kdy byla naše jednotka povolána lehce po půlnoci k požáru dvou kontejnerů v Říčanech, poblíž se ještě nacházelo osobní auto, které se podařilo uchránit. Ten samý den odpoledne jsme vyjeli do blízkého Tehova, kde hořela část louky a pár vzrostlých stromů. Díky silnému větru se požár rychle šířil, včasný zásah však oheň zastavil. 24. 4. asi ve 20 hodin večer jsme vyrazili pomoci zálohovat naše profesionální kolegy z HZS PS Říčany. 27. 4. jsme v dopoledních hodinách vyjeli na požár restaurace na říčanském náměstí. 10. 5. nás KOPIS povolal na zálohu na HZS Říčany, to jsme však nevěděli, že zde budeme zálohovat téměř 24 hodin. Díky velkému požáru v Mirošovicích a poté u Benešova jsme se zde střídali po pěti hodinách, byla zde naše cisterna Tatra 815 v osazení 1+1 a další dva hasiči byli přiřazeni na techniku HZS, aby posílili stavy profíků.

   Konec dubna a měsíce květen a červen jsou každoročně ve znamení soutěží. Naši nejmenší pilně trénovali a účastnili se 13. a 14. 5. soutěže Plamen v Úvalech. Mladší žáci jsou 5. ze 14 družstev a starší žáci bohužel poslední. Jsou ve své kategorii letos poprvé a získali minimálně spoustu zkušeností. Soutěží se účastní i dospěláci a reprezentují naše město i sbor. Dva naši zástupci se účastnili 29. 4. v Klučově 100 metrů překážek, ten samý den se na pražském Chodově konal Chodovský tuplák – výstup do 19. patra v plné výzbroji s hasičskou bourací sekyrou (mezi hasiči přezdívanou tuplák), náš člen si přivezl krásné 4. místo z 18 závodníků. Neobvykle ve středu 3. 5. se běžel v Kunraticích Jarní běh pro hasiče profesionální i dobrovolné. I zde jsme reprezentovali náš sbor. Další sobotu 7. 5. jsme ukázali své síly na závodě TFA CUP Mrač u Benešova. Tři naši borci si sáhli na dno a závod dotáhli do konce! Dokonce jsme zapůjčili i našeho profi fotografa – starostu Petra Hněvsu, který vše zdokumentoval. Před sebou máme poslední víkend v květnu okresní soutěž v Čelákovicích, tak uvidíme. V půlce dubna vyrazila naše jednotka na městskou chatu v Lutové u Chlumu u Třeboně. Mimo prací na chalupě a blízkém okolí využíváme objekt města ke školení a fyzické přípravě v podobě cyklovýletu, letos zpestřeného o návštěvu soukromé zoologické zahrady. Vše jsme v prodlouženém víkendu zvládli a věříme, že i město je s naší prací spokojeno. Ostatně už téměř pátý rok za sebou chalupu odzimováváme.

A ještě jednu milou událost jsme prožili 4. 5. Pět členů výboru se vydalo popřát k narozeninám našemu kamarádovi, dlouholetému veliteli a nyní čestnému členovi panu Jiřímu Kočímu k jeho krásným 88. narozeninám. Předali jsme dar za sbor a poděkování za jeho dlouholetou činnost a obětavou práci u sboru (70 let!) nám bylo oplaceno výborným pohoštěním a zapitím dobré moravské slivovice! Bylo to krásně strávené odpoledne a myslím, že nejeden z nás by chtěl být v tak dobré kondici a stále skvělé náladě jako pan Kočí ve svých 88 letech. Ještě jednou mu tedy blahopřejeme a doufáme, že i jemu se naše návštěva líbila.

Bezstarostné dny a nekonečnou chuť do života přeje

Dominik Pokorný,

jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena