SDH Říčany

30. 6. 2017

Co nového u hasičů

Dovolte mi vám v tomto prázdninovém dvojčísle přiblížit naši činnost z poslední doby. Děti se již těší na prázdniny, a to je doba, kdy i naši mladí hasiči budou odpočívat. Avšak před dlouhým odpočinkem mají napilno. Téměř každá sobota je nyní vyplněna soutěží, a to převážně královskou disciplínou požárního sportu, kterou je požární útok. Každý čtvrtek mladší i starší žáci trénují, pilují a zlepšují, co se jen dá. Počasí nám začalo konečně přát a prckové se s vodou vždy vyřádí. Dne 20. 5. jsme se ukázali ve Svojšovicích, 3. 6. se konala soutěž v Křížkovém Újezdci, kde mladší vybojovali 13. místo a starší až 15. místo. Zkrátka jde vše dopředu a konkurence stále roste, ale děti jsou rády, že si zasoutěží, a věřím, že se jim bude dařit více. Dále nás čeká ještě soutěž v Chomutovicích, tak uvidíme. Na závěr prázdnin uspořádají vedoucí pro děti již druhým rokem letní soustředění, letos v Josefově dole. Loňská výprava se velmi zdařila a dětem prospěla, tak všichni doufáme, že i tento rok bude úspěšný! Náš dorostenec Patrik Ráž vybojoval na okresní soutěži ve své kategorii prvenství a právem tak jel reprezentovat nejen náš sbor, ale hlavně okres Praha-východ na krajské kolo konané 9. - 11. 6. v Kutné Hoře, kde vybojoval v obrovské krajské konkurenci 9. místo! Páťo gratulujeme a děkujeme!

   Nejen děti se věnují fyzické přípravě formou soutěží. Dne 27. 5. se konala okresní soutěž v  PS pro dospělé v Čelákovicích, kde jsme se zúčastnili za okrsek číslo 3 – Modleticko a po celodenním zápolení jsme vybojovali krásné 3. místo. V ten samý den se konala soutěž v TFA (toughest firefighter alive - volně přeloženo nejtvrdší hasič přežívá) v Jevanech, i zde jsme zabojovali a ve velké domácí konkurenci si náš borec vysloužil svým výkonem stříbro. Celý den bylo krásné počasí, které ještě podtrhlo úžas z našich výkonů! Další sobotu 3. 6. se konalo TFA v Senohrabech, naši 3 reprezentanti byli opět vidět na stupních vítězů. V ženské kategorii jsme si odvezli bronz a v mužské bronz a krásné 19. místo. Nyní nás čeká poslední letní soutěž v tomto silovém boji pro jednotlivce na komplikované trati v Mnichovicích. Pochopitelně, že soutěže nejsou jedinou fyzickou přípravou, které se věnujeme. Přes prázdniny pořádáme cyklotúry a výlety.

   V měsíci červnu se konal v Litoměřicích hasičský svátek. Jednou za tři roky se konají hasičské slavnosti, na které se sjíždí sbory, technika historická i nejnovější z celé republiky. Náš sbor se již tradičně účastnil těchto slavností, letos s historickou technikou – Márová stříkačka a koněspřežná kombinovaná stříkačka R. K. Smekal. Oba exponáty pamatují již 1. světovou válku a jsou tedy díky našim dědům, pradědům a prapradědům zachovány v úžasné podobě, proto je vždy radost, když se můžeme pochlubit naší historií, ke které tyto stříkačky neodmyslitelně patří. Dokonce naši hoši vzali i prapor, který byl vystaven spolu s ostatními. Pro představu: v Litoměřicích se letos ukázalo na nástupu 121 kusů historických praporů, celkem zde vystavovalo svou techniku přes 250 sborů a 300 kusů techniky zde bylo k vidění po celé tři dny. Nezbývá nám než se těšit na příští slavnosti, které by se měly konat v roce 2020.

   Dne 13. 6. se naší jednotce poštěstilo si vyzkoušet reálné podmínky při zásahu. V Čestlicích u společnosti Dräger byl celý týden připravený kamion zvaný FIRE DRAGON, ve kterém jsme si vyzkoušeli ochlazení dveří, hašení rozpáleného oleje v kuchyni, simulovaný požár obýváku a vstup do sklepních prostor. Nejen úžasný zážitek, ale spoustu dobrých zkušeností jsme si odnesli a věřím, že v budoucnu je využijeme.

   Výjezdy z uplynulé doby: dne 18. 5. byla naše jednotka povolána na zálohu HZS Říčany, 27. 5. jsme vyjeli k požáru brzd rychlíku do Světic, kde se po příjezdu na místo události zjistilo, že strojvůdce si ničeho nevšiml a dojel až do Říčan, 30. 5. nás překvapila silná bouřka, kterou doprovázel prudký vítr a ten v blízkém Herinku povalil dva vzrostlé topoly přes cestu, o hodinu déle jsme jeli odklízet ulomenou větev do Popoviček. Krásně jsme zužitkovali nově načerpané zkušenosti ze začátku roku, kdy jsme absolvovali kurz práce s motorovou pilou.

   Milá informace na závěr! V sobotu 24. 6. oslavil náš dlouholetý člen krásné životní jubileum. Bývalý velitel, starosta a nyní člen revizní rady, rozhodčí a strojník Jaroslav Svoboda oslavil 70 let svého života. Jménem celého našeho sboru přejeme Jarouškovi krásné další roky života, pevné zdraví, mnoho štěstí a chuť do života.

   Krásné a klidné letní měsíce přeje

Dominik Pokorný, jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena