SDH Říčany

29. 9. 2017

Co nového u hasičů, www.sdhricany.cz

   Zdravím všechny příznivce dobrovolných hasičů. Naši nejmladší a nejmenší hasiči dostali unikátní nápad – založit mimo jejich kategorii (mladší, starší žáci) minipřípravku! Jelikož ovšem nemáme dostatek vedoucích, kteří by mini hasičátka vedli, tak pár našich nejvyspělejších starších žáků dostane možnost zkusit někoho vést – něco naučit. A kdo by to měl být jiný, než jejich mladší sourozenci. Jen pro představu, do kategorie mladší žáci spadají děti ve věku od 4 let do 9 let, což znamená, že přípravka je od 4 let méně. Nejedná se tedy o tréninky fyzicky náročné, ani nutně učenlivé. Spíš půjde o to, aby si děti zvykaly pomáhat jeden druhému, hrát si, trochu jim přiblížit hasičinu a nechat osahat nějaké ty hasičské předměty. Prozatím se děti budou scházet na jednu hodinu týdně a počet dětí je limitován a již plně obsazen. A jak si vedou zde výše zmiňovaní mladší a starší žáci na poli soutěžním?

V měsíci září se zúčastnili hned dvou soutěží. První se konala 2. 9. v Modleticích, kde bohužel spousta dětí onemocněla a soutěže se tak účastnilo jen jedno družstvo mladších. Přes velkou snahu, ale ještě větší marodku družstvo nestačilo na konkurenci a obsadilo 6., čili poslední místo.

Nevadí, o týden později bylo poslední kolo DHL (dětské hasičské ligy) konané v Radějovicích, zde se našim dětem dařilo víc.

V říjnu čeká naše prťata ZPV (závod požární všestrannosti), kde jednotlivé hlídky po pěti dětech běhají cca 2,5km po lese a plní různé disciplíny, například šplh po laně, střelbu ze vzduchovky, znalost topografických značek, zdravovědu, hasičské znalosti o hasicích přístrojích a jejich použití atd. To je první kolo a druhé bývá vždy na jaře, kde děti sportují na stadionu, běhají štafety, dělají požární útok apod. Máme štěstí, že máme dětí tolik, proto máme už i dvě kategorie a začínáme výše jmenovanou třetí. Letošní zimu budeme po roční pauze opět používat tělocvičnu ve škole v Nerudově ulici a vnitřní prostory hasičárny.

Nejen děti, ale i dospěláci si zkusili, jaké to je po létě rozhýbat svá těla, a to 2. 9. na tradiční soutěži v blízkém Tehovci, kde se trať dělí na dvě části. Ta první je požární útok na návsi, čerpá se z rybníku a potom se hadice balí na čas, ta druhá je trochu náročnější – ve dvou skupinkách se jede na raftech proti sobě a opět na čas. Naše smíšené družstvo se letos hodně snažilo a jen o kousek mu unikla medaile! Svým výkonem si vysoutěžilo 4. místo a za to mu patří velký dík a obdiv. Snad se nám příští rok bude dařit více a třeba si dovezeme nějaký ten cenný kov.

Ostatní členové sboru se pomalu připravují na naši valnou hromadu, kde se zhodnotí uplynulý rok.

Nyní mi dovolte vás seznámit s činností výjezdové jednotky.

Naše jednotka byla povolána dne 27. 8. na požár lesa cca 5 x 5 metrů v Říčanech-Strašíně. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že jedná o pálení klestí na okraji lesa.

Další výjezd byl 30. 8., kdy se krátce po půl dvanácté rozezněla siréna a nás povolalo operační středisko na původně požár lesa mezi Světicemi a Tehovem. Cestou k zásahu už bylo jasné, že požár je jinde, než je nahlášeno, a že se nejedná o les, ale o stoh - hnojník. Na úrovni všestarského hřbitova hořel hnojník a požár to nebyl malý. Z důvodu nedostatku cisteren na místě zásahu byla povolána i naše druhá cisterna. Bohužel při požárech stohů, balíků slámy a hnojníků není jiná možnost, než postupně vše vyvozit pryč a zaorat do pole. Vždy se to neobejde bez poměrně silného kouře, který je kolikrát cítit i několik kilometrů daleko. Naše obě cisterny na místě setrvaly až do 18 hodin večer a zde zůstala jen místní jednotka na dohlídku, jak bývá zvykem. Oba automobily bylo nutné po příjezdu zpět umýt a dozbrojit. Druhý den jsme opět jeli znovu, krajské operační středisko nás zvedlo na stejnou událost z důvodu rozebírání a zaorávání. I tentokrát jsme zde byli do večerních hodin a pomáhali jsme vše prolévat vodou a asistovat.

Dne 12. 9. se nám opět dostalo možnosti největší, a to zálohovat na HZS středočeského kraje na stanici u nás v Říčanech! Profesionální velkokapacitní cisterna byla uvolněna na ukázku do pražských Holešovic a my jsme s naší Tatrou 815 pomáhali zálohovat 12 hodin útvar. Sice jsme ten den nezaznamenali žádný výjezd, ale pro nás je to vždy svátost, když můžeme vypomoci našim profesionálním kolegům a navíc se vždy něco nového přiučíme. Tentokrát jsme byli detailně seznámeni s novým dekontaminačním kontejnerem. Dále jsme pomáhali při údržbě techniky a přípravě oběda.

   Závěr dnešního článku, nemůže patřit nikomu jinému než naší zářijové oslavenkyni! Dne 17. 9. oslavila své životní jubileum naše dlouholetá a stále činná členka Libuše Steibauerová! Za celý výbor SDH přejeme Libušce pevné zdraví, stále neutuchající chuť nám pomáhat, mnoho dalších let spokojeného života a stále spoustu štěstí!

   Přes sychravé počasí přeje slunce v duši

Dominik Pokorný,

jednatel SDH Říčany

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena