Shoda na směřování města je větší než se zdá

31. 5. 2019

Tomáš Skřivánek, zastupitel (Klidné město) 

Každý měsíc v Kurýru naleznu nářky kolegů, jak nedostatečně je opozice informována, zatahována do rozhodování ve městě, s kolika nápady nesouhlasí a má na věc jiný, často opačný názor. Poslední ze série těchto výtek směřující v minulém květnovém Kurýru vůči skvělému člověku, velmi konsenzuálnímu a energickému radnímu a zastupiteli Vladimíru Polánskému, který bohužel v mezičase ze zdravotních důvodu na všechny své funkce rezignoval, mi ale připomněla, že i my v Říčanech máme svou mediální realitu, která se na hony liší od reality provozu města a činnosti zastupitelstva.

V současném zastupitelstvu má Klidné město 12, STAN 5, ODS 3 a Unie sportu a zdraví 1 mandát. Bodů, kdy by podporu návrhům vyslovilo jen 13 koaličních zastupitelů Klidného města a Sportovců, je ale minimum. Zastupitelstvo Říčan hlasuje dle mého půlročního pozorování dlouhodobě o dvou třetinách návrhů společně. Procházejí tak obvykle se sedmnácti či osmnácti zastupitelskými hlasy pro. Občas se někdo zdrží nebo je proti, někdo se omluví a na jednání nedorazí. Znamená to, že podporu návrhy získávají napříč a je to především dobrá vizitka profesionální práce úřadu a rady města. Na posledním zastupitelstvu takovými body byly například závěrečný účet města za minulý rok, rozhodnutí o rekonstrukci mateřské školky Srdíčko, nákupy pozemků či schvalování plánovacích smluv s developery.

Osobně mne na každém zastupitelstvu ta vůle se domluvit, najít nejlepší řešení pro město a ochota podpořit návrhy a projekty napříč politickým spektrem těší. Opravdu politika v Říčanech nevypadá zblízka nijak dramaticky. Svědectví o tom, že příkopy mezi jednotlivými stranami ve městě nejsou tak hluboké, jak to z příspěvků na webech a v Kurýru vypadá, poskytují zápisy z jednání zastupitelstva. Doporučuji, koukněte se na ně někdy. Naleznete tam pravdivější obraz správy města a politiky v Říčanech než v médiích.

Tomáš Skřivánek,

zastupitel (Klidné město) 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena