Skauti v Říčanech

2. 7. 2013

Drama zvané Svojsíkův závod

Tento rok se naše středisko zúčastnilo základního kola Svojsíkova závodu, který se konal 4.–5. 5. 2013 v Úvalech. Jeli jsme v seskupení tří družin: Příšerky, Vlčí stopa a S-P team. Dobrodružství pro nás začalo na Senovážném náměstí v Praze, kde nám byla vysvětlena pravidla závodu. Poté, co byl závod odstartován, jsme se pomocí vlaku či jiné veřejné dopravy museli dostat do Úval či do okolních vesniček, kde byla umístěna stanoviště. My, Říčaňáci, jsme ale všichni rozjezd zvládli, spojení vlakem včas našli, a tak jsme se mohli plně soustředit na lovení stanovišť, kde jsme museli plnit úkol či překonat překážku a checkpointy – místa, kde jsme se museli vyfotit a tím prokázat, že jsme zde byli.

Plán dne byl tedy prostý: projít pokud možno všechna stanoviště a večer včas dorazit na místo určené k noclehu. První den nás na stanovištích čekala zdravověda, spolupráce na laně, záchrana tonoucího. Večer jsme na určeném místě měli za úkol postavit přístřešek či stan. Zde se S-P team chtěl předvést nádherným přístřeškem, který ale večer kvůli bouřce odletěl, a tak jsme hledali alternativní způsob uchycení plachty za deště. Závěrečný úkol tohoto dne byl uvařit na ohni špagety s rajčatovou omáčkou, ale některým družinám dokonce chybělo i to nejpodstatnější – oheň.

Ale po spánku s plným či prázdným žaludkem následoval druhý den závodu, a my jsme nesměli marnit čas. Čekala nás další tři stanoviště: krizová situace, „nákup v IKEA“ a „hrnec a hrníček“. A po splnění všech úkolů se rychle vrátit do Úval na vyhlášení výsledků.

Příšerky a Vlčí stopa už sedí a odpočívají v cíli, ale kde je S-P team? Má už asi jen 10 min do konce limitu a stále se k Úvalům nepřibližuje. To, jak jsme my z S-P teamu příchod stihli na čas, je záhadou i pro nás, nicméně jsme bravurně zdolali skokem plot a minutu před koncem limitu byli s vyplazeným jazykem na místě.

Po spočtení výsledků se dozvídáme, že se Vlčí stopa v chlapecké kategorii umístila na krásném 3. místě, v dívčí kategorii se S-P team umístil na uspokojivém 4. místě a 1. místo hrdě vybojovala družina Příšerek! Díky Svojsíkově závodu jsme zažili spoustu zajímavých momentů a teď držíme palce postupujícím do krajského kola, které se koná v září v Neratovicích!

Za 2. oddíl skautek

Vanessa La Grange

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena