Skautské středisko Lípa Říčany

2. 6. 2017

Celostátní závod o nejlepší skautskou družinu, Skautské čarodějnice

Celostátní závod o nejlepší skautskou družinu

Také skauti a skautky z okresu Praha východ se zapojili do celorepublikového klání - skautské akce Svojsíkův závod. Změřili své síly a dovednosti s ostatními skauty z regionu a vítězné týmy postoupily do krajského kola soutěže. A letos tento závod odstartoval v sobotu 22. 4. právě v Říčanech.  Motivem letošního velkého závodu se nám stala expedice česko-slovenských vysokoškolských studentů Lambarene 1968, kdy se na autě Tatra 138 vydali ze Staroměstského náměstí v Praze do Afriky - města Lambarene v Gabonu, aby předali dar v podobě léků, zdravotnického materiálu a lékařských přístrojů.

Na závod přijelo 21 čtyř až osmi členných týmů z okresu Praha východ, celkem jste tedy mohli potkat u skautské klubovny asi 200 dětí a vedoucích. Počasí sice moc africké nebylo, celý den teploty max. 10 stupňů, vítr a déšť, ale i tak si myslím, že si to všichni užili.

Tento velký závod se koná pouze jednou za dva roky a skauti a skautky v něm porovnávají síly, schopnosti a dovednosti v široké řadě disciplín. Účastní se ho děti od 11 do 16 let.

A jak to dopadlo v Říčanech? Skautské týmy musely odprezentovat tuto výpravu, zabalit se na ni a na trase dlouhé asi 6 km překonat mnoho úkolů, třeba jako vyměnit prasklou pneumatiku na autě, zaléčit úpal a řeznou ránu, poznat pachy a vůně v čichové kimovce, postavit si stan a mnoho jiných. Velkým úspěchem bylo první místo v dívčí kategorii našich říčanských skautek - dream team, v chlapecké kategorii vyhráli skauti z 2. oddílu Stará Boleslav - Modří hadi.

Na závěr musím moc poděkovat všem organizátorům, kterých se do této velké akce zapojilo mnoho, jmenovitě alespoň hlavním organizátorům - Markétě Hubínkové, Tomáši Rajtorovi, Vojtovi Vítovi, Tereze Selixové a Zdeňku Vávrovi. Velký dík také patří paní Aleně Paulusové ze školní jídelny J+J na Komenského náměstí v Říčanech, která pro všechny účastníky připravila výborný guláš. Také městu Říčany za zapůjčení stožáru.

 

A našim vítězným skautkám přejeme mnoho štěstí a sil v reprezentaci Říčan v dalších kolech závodu.

 

 

Skautské čarodějnice

V neděli 30. dubna od 17 hod, jako každý rok, ožilo okolí skautské klubovny rejem čarodějnic. Děti a jejich rodiče, kteří k nám dorazili, plnili úkoly a vyráběli co nejstrašidelnější čarodějnici, která se pak účastnila boje o nejlepší čarodějnici večera. Vítězné týmy byly sladce odměněny. Každý si u nás mohl opéct tradičního buřtíka, dát si čaj či šťávu. Večer pak pokračovala tradice zapálením ohně a upálením našich čarodějnic. Moc jsme si odpoledne a večer užili a snad se uvidíme zase příští rok u skautské klubovny u této naší již tradiční akce.

 za skautské středisko Lípa Říčany, Jana Rajtorová, Zpravodaj střediska

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena