Slovo úvodem

2. 12. 2016

Tomáš Rajtora - Vůdce skautského střediska Lípa Říčany

Milí spoluobčané,

je doba adventu, období klidu a míru, kdy máme více času na sebe a své blízké. Každým rokem vám říčanští skauti přiváží světlo z Betléma a ani letos tomu nebude jinak. Letošní motto je „odvážně vytvářet mír“. Mír ve světě i v našich životech a jsem rád, že k prosvícení vašich domácností i srdcí tímto způsobem můžeme přispět i my, skauti.

Samotná myšenka Betlémského svěla se váže k legendě, že světlo do Florencie donesli dvanáctiletí chlapci, kteří se přihlásili na křižáckou výpravu do Palestiny, aby osvobodili Betlém a Jeruzalém. Jeden z chlapců přísahal, že pokud přežije a vrátí se domů do rodného města, donese plamínek ohně věčného svěla. Po několika letech se před Vánocemi celí zubožení a otrhaní vrátili do Florencie a světlo donesli. Novodobá éra Betlémského světla v Evropě poutající se k této legendě započala roku 1986.

Toto světlo pokoje a míru, jež spojuje lidi po celém svěle, hoří v chrámu Narození Páně v městě Betlémě v Palestině. Na jednom oltáři tam visí hvěda, která označje místo, kde se narodil Ježíš Kristus. A na tomto místě hoří lampa, od které se zapaluje naše Betlémské světlo. Toto je každoročně před Vánocemy dopraveno do Vídně odkud ho rozváží skauti do dalších zemí.

U nás se poprvé objevilo Betlémské svělo po pádu komunismu, tedy o Vánocích roku 1989. Naši exiloví skauti ho tehdy dovezli i do Československa a bylo položeno před sochu sv. Václava na Václavském náměstí v Praze, na vyšehradském Slavíně a na hrobě zakladatele československého skautingu A. B. Svojsika. Bylo také dovezeno do Lán, kde bylo předáno tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi.

Plamínek Betlémského světla putující již tolik let spojuje lidi z mnoha zemí světa. S každou zapálenou svíčkou vytváříme další spojení řetězu laskavosti a radosti. Dojděte si pro svůj plamínek i vy na říčanské náměstí během Českých Vánoc a na Štědrý den dopoledne.

Přeji vám, ať najdete v letoším adventu čas - třeba při pohledu do plamínku Betlémského světla –zastavit se a zhodnotit, čeho jste dosáhli, co byste si přáli a jak toho dosahnout. Každý máme v sobě sílu zařídit si život tak, abychom byli šťastní. Musíme k tomu jen využívat nástroje, které nám byly dány. Jsou jimi nejen činy a slova, ale i emoce a myšlenky.

Krásné, v míru prožité adventní období a vánoční svátky a mnoho sil při realizaci vašich snů.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena