Slovo úvodem

28. 4. 2017

Olga Jarkovská, koordinátorka, průvodkyně Lesního klubu Pramínek

Květen je jeden z nejkrásnějších měsíců. Příroda je už téměř probuzena, stromy kvetou, na loukách svítí pampelišky. Je to i lásky čas. A všichni radostně prožívají jaro a nové probuzení přírody. Na jaře je nám příroda blízko a jsme v ní rádi.

 

S teplejším počasím ožívají zahrady, zahrádky, parky, ulice i cyklostezky. Slunce a hezké počasí nás lákají do přírody, která nás vítá ve svém náručí.

 

V Pramínku vycházíme z principů lesních mateřských škol. Většina aktivit se celý rok odehrává venku, v přírodním prostředí lesa. Děti si hrají a učí se za každého počasí ve venkovním prostředí. Témata her vycházejí z koloběhu v přírodě a ze života kolem nás. Slavnosti každého ročního období umožňují vnímat rytmus a koloběh roku. V květnu slavíme Otvírání studánek.

 

Děti v Pramínku mají možnost prožívat jaro, léto, podzim i zimu se vším všudy. Na vlastní kůži pociťují zimu, teplo, vlhko, mráz i déšť. I pro mnohé dospělé nepříjemnou zimu vnímají děti přirozeně. Umí se se zimou vyrovnat, dobře se obléci a pohybovat se v ní. Stejně tak zvládají déšť, vlhko a lezavo. O to víc se těší do tepla ke kamnům.

 

Velmi často se nás noví rodiče ptají, jak děti v Pramínku zvládají zimu. Skoro bych řekla, že je to jedna z nejčastějších otázek a obav rodičů. Jsme přirozeně zvyklí zimu, ale i bolest či smrt eliminovat. Rádi bychom z našeho života vše podobné zimě vyloučili. Rádi bychom dětem nabídli pouze a jen čistou cestu bez nástrah. Přirozeně. Naše doba nás k tomu vede. Přesto, že nám zkušenost říká, že prožít bolest nás posiluje.

 

Přála bych všem umět přijmout i zimu. Přála bych všem, aby se nebáli a pocítili její sílu. Umět přijímat zimu stejným způsobem, jako se nyní těšíme z jara.

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena