Slovo úvodem

2. 6. 2017

Ondřej Slanina

Milí Říčaňáci,

asi nikdy nezapomenu na den, kdy jsem se v pražské Lucerně potkal s kameramanem Miroslavem Ondříčkem. Byl to už starý pán, ale v očích měl stále tu jiskru, díky které přežil infarkt při natáčení Formanových Vlasů, částečné ochrnutí při tvorbě Amadea, ztrátu ucha při realizaci válečného filmu Sokolovo, dvakrát zlomenou nohu při přípravě dokumentů a vážné popáleniny na Vávrově Temném slunci. Svou profesi kameramana bral totiž opravdu vážně a jeho životním krédem bylo, že velký film tvoří velké emoce. Ono totiž nezáleží na rozpočtu, na digitálních efektech nebo stopáži, ale jen a právě na emocích.

   Byl jsem osloven, abych napsal pár řádků k červnové akci Říčanské filmaŘení, která by měla být viditelnou kulturní událostí našeho města a celý náš realizační tým proto udělal maximum.

   V těchto dnech už byste si měli prohlédnout výstavu Říčany a film, která je umístěna vedle Staré radnice. V ní jsme chtěli ukázat, že Říčaňáci měli pro velké emoce vždy cit a pochopení a hlavně vždy dokázali žít. Hráli si pro sebe navzájem divadlo a bohužel byly doby kdy to sice bylo divadlo veselé, ale následky byly hrůzné. Zvali si do města umělce k rozveselení a pobavení a dokonce si v roce 1935 vyfotografovali první selfie, aniž tušili, jaký z toho bude jednou fenomén. Snažili jsme se v této výstavě zachytit dlouhou a nepřerušovanou tradici promítání filmů, která se na rozdíl od jiných měst nezastavila ani díky mnoha nepříznivým vlivům, které jsme ve výstavě zachytili. A občas i s humorem, protože jak říkal režisér Billy Wilder, autor kultovní komedie Někdo to rád horké, když chcete říct lidem pravdu, řekněte to vtipně, jinak vás zabijou.  

   Pokud se vnímání člověka zastaví v minulosti, znamená to, že současnost nestojí za nic. Proto je dobré, že nebudeme jenom vzpomínat. Pojďme společně navázat na tradici našich předků a vypravme se do magického světa filmu, který ovládne naše město od 15. do 17. června.

   Čeká nás projekce skutečně krásného retro muzikálu La La Land na hladině rybníka Marvánek, letní kino na fotbalovém stadionu s českou komedií Bezva ženská na krku, která u mnoha lidí vrátila důvěru v dobrou lidovou českou filmovou komedii, speciální projekce mimořádných filmů Mlčení a Anthopoid v kině Na Fialce, ke kterým v hradní zahradě budou i filmové besedy na témata Jezuitské misie ve filmu a atentát na Heydricha ve filmu, od kterého v těchto dnech uplynulo už 75 let. V Muzeu Říčany promítneme krátkometrážní snímky nominované na Oskara včetně vítěze, které se v běžné distribuci nehrají.

   Vypravíme se s historikem Martinem Hůrkou po říčanských vilách a podíváme se, kde slavný rodák Ota Hofman psal Pana Tau, Chobotničky nebo pohádku Třetí princ, uvolněně si zatančíme na filmovou muziku a pomyslnou třešničkou na dortu je tajná projekce, u které si budete muset sami najít podle nápověd místo a film, který promítneme v pátek večer. Určitě vám pomůže informace, že film se bude promítat za oponou.

   Program jsme sestavili tak, aby si v něm každý něco našel a doufáme, že jsme se dokázali trefit i do vašeho vkusu a hlavně do vašich emocí, protože na každý film je třeba nálada.

 

Přeji vám úspěšné nejen filmové červnové dny

 

Ondřej Slanina

Říčanské filmaŘení  

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena