Sokolský almanach je vydán

30. 4. 2013

Říčanští sokolové vydali almanach s názvem „Po stopách Sokola aneb Dlouhá cesta se zastavením v Říčanech“. Byl vydán ke 150. výročí založení Sokola.

Na vydání almanachu se podílely Tělocvičná jednota Sokol Říčany a Radošovice a také Muzeum Říčany. Finanční podporu poskytly město Říčany a Vzdělavatelský odbor České obce sokolské (ČOS) a řada sponzorů. Almanach je dílem Jakuba Jukla (dříve Muzeum Říčany) a Jaroslavy Tůmové (vzdělavatelka T. J.).

Almanach o 92 stranách A4 má dvě části doplněné bohatou obrazovou přílohou. V prvé části
o 20 kapitolách jsou popsány dějiny Sokola. Ve druhé části o 14 kapitolách jsou dějiny Sokola Říčany, Sokola Radošovice, T. J. Sokola Říčany a Radošovice a Sokolské župy Barákovy. Do této župy patří i říčanská T. J.

V almanachu je i pozdravení od starosty města Říčan pana Vladimíra Kořena. Z jeho úvodu vyjímáme: Vážené sestry a bratři, je mi nesmírnou ctí, že vás mohu touto cestou pozdravit, a to hned ze dvou pádných důvodů. Předně respektuji tradici a význam vaší organizace. Můj děda prožil prvorepublikovou slávu Sokola. Jako kluk jsem si s ním prohlížel známky a fotografie ze sokolských sletů, knížky o T. G. M., poslouchal jsem historky o přátelství, závodech a soutěžení. Bylo to před třiceti lety, kdy Sokol ve své celistvosti neexistoval. Už tehdy jsem ale vnímal, že v Sokolu nešlo jen o sport, šlechtění těla či výkonnost. Sokol – to byla a je také kvalita duševní – či, a ještě přesněji, kvalita morální, vlastenecká...

Slavnostní křest almanachu se konal 15. března 2013 v budově Muzea Říčany. Křtu byli přítomni zástupci ČOS (bratr Mička Zdeněk, vzdělavatel ČOS), Sokolské župy Barákovy (bratr starosta B. Sopr), města Říčany (pan starosta V. Kořen) a samozřejmě i Muzea Říčany a T. J. Sokola Říčany a Radošovice. Na křtu bylo 32 účastníků.

 

Almanach lze získat v muzeu nebo v TIC Říčany.

Vladimír Valenta

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena