Projekt stavby ekologické horské chaty v Nepálu

13. 11. 2017

spolek Ecolodge Nepál

Spolek Ecolodge Nepál, který vniká se sídlem v Kamenici a má další zakládající členy v Říčanech a Tehově má za cíl získat finance na postavení horské turistické chaty v himalájském údolí Langtang, zničeném při zemětřesení v roce 2015. Máme mezi sebou ty, kteří mají s podobnými projekty zkušenosti. Jsme parta nadšenců, botanik, dva architekti a stavební inženýr a stále se do našeho spolku přidávají další, kteří mají rádi hory, přírodu a ekologická řešení. Jsme rádi, že nás podporují lidé jako špičkový horolezec Radek Jaroš, který jako první Čech vylezl všechny himalájské osmitisícovky nebo ing. Jan Tillinger, který v Himalájích postavil Sluneční školu.

Chata bude modelovým příkladem možnosti použití udržitelných technologií a provozu maximálně šetrnému k životnímu prostředí.

Náš příběh začal v roce 2012, kdy jsme s přáteli trekovali v údolí Langtang. Po čtyřech dnes stoupání údolím jsme potkali Šerpu Dindu Lama, který nás pozval do své chaty, kterou provozoval se synovcem Pasangem a rodinou. Tyto horské chaty jsou jedním z  hlavních způsobů obživy Šerpů na trekových trasách: domy z kamení a ze dřeva s několika pokoji s jednoduchými palandami pro ubytování turistů a přilehlou kuchyní a jídelnou, kde ubytovaní večeří či snídají většinou tradiční nepálské jídlo – čočku s rýží a zeleninou. Pobyt se nám moc líbil a vytvořili jsme během pár dní hezké přátelství se členy rodiny. Dindu nás poté provázel při výstupu na nejvyšší horu oblasti a dokonce pomáhal snést jednoho z nás, kterého na vrcholu postihla náhlá výšková nemoc.

Ráno 25. dubna 2015, celá vesnice, ve které Dindu bydlel, zmizela z povrchu Země a zůstala pohřbena pod kamennou lavinou, způsobenou největším zemětřesením v Nepálu za posledních několik set let. Během několika minut se život v oblasti obrátil vzhůru nohama. Dindu zahynul spolu s velkou částí své rodiny a dalšími obyvateli vesnice. Pouze jeho desetiletý syn zůstal naživu spolu s Pasangem a jeho dvěma sestrami, rodiče i prarodiče lavinu nepřežili. 

Pasangovi bylo v době tragédie 24 let a byl nejstarším pozůstalým. Musel zanechat studií na univerzitě v Kathmandu a převzít zodpovědnost za obživu rodiny. Poté co pomohl najít přeživší i oběti laviny odešel z údolí do hlavního města, kde si pronajali byt i s naší finanční podporou, kterou jsme po zemětřesení poslali. Pasangův sen je však vrátit se i s rodinou do údolí Langtang. V loňském roce svépomocí postavili novou malou chatu s dvěma pokoji pro turisty. Mají plán obnovit svoje živobytí na horské chatě v Lantangu v oblasti, která byla srdcem nádherné himalájské přírody.

V březnu 2017 jsme opět navštívili Nepál a s Pasangem jsme absolvovali trek kolem Manaslu. Během treku jsme se od Pasanga dozvěděli celý příběh i jeho plány na znovuvybudování horské chaty v krásné a bezpečné části údolí Langtang, kde zdědil po svých předcích 15 ha pozemek v nadmořské výšce 3200 m.n.m. ​Naším cílem je pomoci Pasangovi a jeho nové rodině pomoci horskou chatu vybudovat. Náš projekt však není primárně projekt charitativní. Chtěli bychom postavit první nepálskou ekologickou horskou chatu s udržitelným provozem, který minimálně zatěžuje životní prostředí, chatu, která se stane modelem a příkladem pro ostatní, kteří chtějí provozovat ty své způsobem, šetrným ke krásné přírodě Himaláje.

V místě, kde stála vesnice Langtang je nyní po obrovské kamenné lavině vrstva až 30 m suti. Dnes se tam původní obyvatelé snaží obnovit život. Chceme pomoci našim nepálským přátelům, kteří zemětřesení přežili, obnovit ubytovnu pro turisty. Nová chata bude ekologická s technologiemi, umožňujícími snížení odpadů a minimalizaci negativních vlivů na životní prostředí.

Na chatě bude instalováno zařízení na ozonizaci pitné vody tak, aby se plně odboural prodej vody v PET lahvích, bude tam bioplynová stanice, která by normálně v teplotách, které tam panují nefungovala avšak tato bude kombinovaná s kompostem, který bude udržovat vhodnou teplotu v nádobě, kde z biologických odpadů vzniká plyn pro vaření a ohřev vody. Budou instalovány solární kolektory i malá vodní elektrárna, pokud bude třeba tak i malá větrná elektrárna tak, aby byla na chatě zajištěna stálá dodávka elektrické energie čistě z obnovitelných zdrojů. Také chceme postavit  skleník pro pěstování zeleniny a chceme zkusit pěstovat hlívu na březových pařezech. Budeme se snažit, aby celý provoz byl pokud možno bezodpadový a zanechával minimální uhlíkovou stopu. Proto se snažíme o to, aby všechny technologie měly minimální údržbu, mohli si je provozovat místní lidé bez další asistence z Evropy.

 

Máme připraven stavební projekt a chceme se šerpou Pasangem příští jaro chatu začít stavět. Všechny vybrané peníze půjdou na materiál, technologie a stavební práce. Celková cena chaty je 1 mil. Kč, teď chceme získat polovinu pomocí projektu na crowdfundingovém serveru Hit Hit, který spustíme na začátku prosince a poběží 45 dní, kdy bude možnost na projekt přispět.

Pokud budeme ve sbírce úspěšní, chceme na jaře 2018 začít. Na konci března 2018 se chystáme spolu s partou dalších Kamenických přátel jet do Langtangu stavbu rozměřit a připravit tak, aby Pasang mohl do konce příštího roku mít hotovou alespoň hrubou stavbu.

Věříme, že se vše plně podaří. Věříme také, že se tento model bude úspěšně šířit Nepálem a přispěje k ochraně nádherné himalájské přírody. Pokud chcete vědět více, podívejte se na naše webové stránky nebo Facebook nebo nás kontaktujte přes email. Budeme v našem snažení pokračovat i po uzavření projektu Hit Hit a neustaneme, dokud v Langtangu nebude stát nová krásná ekologická ECOLODGE.

 

Podpořte nás na  serveru HIT HIT od 1.12. 2017 do 14.1. 2018 Projekt Ecolodge, v lednu 2018 otevřeme veřejnou sbírku. Získejte zajímavé dárky a zlepšete svoji karmu příspěvkem na dobrou věc. Sledujte naše webové stránky www https://ecolodgenepal.wixsite.com/ecolodge.

Můžete se i podívat na promoční video o projektu, které vyrobil Jakub Zvoníček z Těptína.

https://drive.google.com/file/d/0B_HJxOOWsyW3bWJhSmk1Y1RMTkU/view?usp=sharing

Kontaktujte nás, rádi Vám vysvětlíme detaily projektu.

 

 

Miroslav Vosátka a Jaroslav Švec, Kamenice–Struhařov,

Jan Svoboda, Říčany,

Tomáš Pavlík, Tehov

(za  spolek Ecolodge Nepál)

Údolí a vesnice Langtang před a po zemětřesení v roce 2015

Zničené horské chaty v údolí Langtang

https://d2fc819w98cyv2.cloudfront.net/projects/project_4226/project/project_image_1509654361382_300x200

Vizualizace Ecolodge v údolí Langtang.

Členové nového spolku Ecolodge při výstupu na sedlo Larkya 50106 m.n.m. v březnu 2017.

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena