Šťastné Říčany a nové koupaliště

29. 3. 2019

Tomáš Krebs, zastupitel (STAN)

Dnes pouze krátce ze šťastné středy v Zastupitelstvu. Stát začíná vykupovat pozemky pro silniční okruh do Běchovic. Na Zastupitelstvu byla odsouhlasena nabízená kupní cena od státu na pozemky ve vlastnictví města. Další krok pro realizaci okruhu. A nyní téma koupaliště. Máme to štěstí, že žijeme ve šťastném městě, kde vše funguje. Každý je připojen na kanalizaci, nejsou žádná omezení na odběr vody v době sucha, jsou opraveny chodníky a silnice, postaveny školy a školky, v rozpočtové rezervě máme 50 - 80 mil. Kč na zbytný projekt a jediné, co k dokonalému ráji na zemi chybí, je nové venkovní koupaliště.

V minulém čísle jsme otevřeli diskusi na toto téma. Jsme rádi, že se k tématu vyjádřil pan David Michalička v článku „Venkovní koupaliště – začínáme“. Uvedl, že je vybrána lokalita u Kavčí skály, odborná firma provede studii proveditelnosti. Bude prostor pro připomínky občanů a začne se zde stavět. Doposud o umístění koupaliště nikdo neměl ani páru a tím, že se téma koupaliště stalo věcí veřejnou, nastal zajímavý posun. Ozvali se lidé z okolí a najednou se tato lokalita nezdá až tak optimální. Potvrzuje se, že je to nevhodný zásah do obytné zóny. Navíc umístnění na kopci odkloněném na sever, nutnost odclonit výrazný hluk, nedostatek parkování atd. Takže zpět na začátek.

Obecně nic proti novému koupališti. Proč ne, bude-li vhodná a slunná lokalita mimo hustě obydlené území s možností dostatečného počtu parkovacích míst. Dejme na stůl varianty (lokality, výše investice, náklady na provoz) k odborné i veřejné diskusi a pak rozhodněme. Bude-li dávat smysl, pojďme do toho. V opačném případě by se venkovní koupaliště nemělo za každou cenu stavět. Svět se nezboří a chleba levnější nebude.

Vše špatné je pro něco dobré. Pozemky původně určené pro koupaliště jsou v majetku města a v územním plánu jsou vymezeny jako občanská vybavenost. Nikdy však neproběhla diskuse, jaký typ projektu by u Kavčí skály měl vzniknout. Budeme iniciovat diskusi, co zde vybudovat, účelně a ohleduplně k okolí. Návrhy projektů pak předložíme k projednání. Takto navržený projekt, podobně jako třeba koupaliště, by pak měl být obsažen ve strategickém plánu města, který však městu zoufale chybí. Zastaralá verze strategického plánu je již z roku 2005 a nutně potřebuje aktualizaci, aby se nám zde neobjevovaly nesystémové projekty, které končí v propadlišti dějin.

Máte-li něco na nás, pište na stanricany@seznam.cz, jinak zase příště.

 

Tomáš Krebs, 

zastupitel (STAN)

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena