Stromy kolem nás 111

2. 6. 2017

Muchovník oválný - Amelanchier ovalis

Muchovníky získávají čím dál větší oblibu a často se vysazují do zahrad. Kombinují v sobě půvab jarních květů, jedlé letní plody a krásu podzimně zbarvených listů.

            V mírném pásu severní polokoule roste asi 25 druhů muchovníků. U nás se pěstují hlavně některé severoamerické druhy, nebo jediný evropský druh, kterým je muchovník oválný.

            Muchovník oválný roste na skalnatých stráních a v suchých lesích od střední a jižní Evropy až po Malou Asii a Kavkaz. U nás se přirozeně nevyskytuje, jen ojediněle zplaňuje, ale například na Slovensku je původní.

            Stromkovitý keř s hlubokými kořeny dorůstá výšky 1 až 2 metry. Oválné listy mají pilovitý okraj. Po vyrašení jsou na rubu hustě plstnaté, později lysé a na podzim se vybarvují do červeno oranžova.

Sněhobílé květy vyrůstají ve vzpřímených hroznech a rozvíjejí se od dubna do května. V srpnu dozrávají plody - kulovité ojíněné malvice tmavě modré až černé barvy, které rádi ozobávají ptáci. Na vrcholu plodu zůstávají, jako korunka, dlouze cípaté kališní lístky. Uvnitř je od 4 do 10 zploštělých, tmavě hnědých semen.

Coby okrasný keř se muchovník v Evropě vysazuje od 16. století. V říčanských zahradách dnes vídáme i vyšlechtěné kultivary, které se liší vzrůstem, velikostí a barvou listů nebo tvarem květů. Na obrázku je muchovník vysazený v Didaktickém centru geologie Muzea Říčany.

Nasládlé plody se dají jíst čerstvé. Vyrábí se z nich také marmelády, sirupy, vína, likéry a suší se jako rozinky.

Červenavě bílé dřevo je tvrdé a velmi těžké, používá se pro výrobu malých předmětů.

 

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena