Stromy kolem nás 113

1. 9. 2017

křivouš kořenující - Campsis radicans

Možná vás v létě zaujala neobvyklá popínavá rostlina s nápadnými oranžovými květy trubkovitého tvaru. Je to křivouš kořenující, často nazývaný trubač kořenující.

            Opadavé liány rodu křivouš reprezentují jen dva druhy. Kromě popisovaného křivouše kořenujícího známe ještě méně pěstovaný čínský křivouš velkokvětý (C. grandiflora).

Křivouš kořenující pochází ze Severní Ameriky. Původní je v jihovýchodní části USA mezi Texasem, Floridou a Pensylvánií, později byl rozšířen do dalších států. V Evropě se začal pěstovat od roku 1640.

Foto J. Halaš

Liána se pne do výšky 10 až 15 metrů. Kmínek, který kryje rozbrázděná kůra, se bohatě větví. Na starších větvích vyrůstají vzdušné příchytné kořeny. Složený list sestává ze 4 až 6 párů vstřícně vyrůstajících lístků a vrcholového listu. Vejčité zašpičatělé lístky mají více či méně zubatý okraj.

Květy vyrůstají po 3 až 12 na koncích mladých větévek. Vzhledem k jejich tvaru nepřekvapí, že hlavní původní opylovači jsou kolibříci. Květy vykvétají od července do září. Po opylení, ke kterému u nás nedochází nepříliš často, se vyvíjí dlouhé hnědé tobolky. Ty se ve zralosti otvírají 2 chlopněmi a uvolňují několik stovek křídlatých semen.

Foto J. Halaš

V Říčanech je křivouš občas k vidění, jak porůstá zdi, ploty nebo pergoly. Na obrázku z Rýdlovy ulice se pne po jižní straně domu. To je doporučená poloha pro výsadbu, protože v chladných zimách může promrzat.

Byly vyšlechtěny různé kultivary se žlutými květy, keřovitým vzrůstem, brzkým kvetením apod. Vyskytuje se také křivouš křížený (Campsis × tagliabuana), což je kříženec amerického a čínského druhu.

 

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena