Stromy kolem nás 117

30. 12. 2017

Sekvojovec obrovský

Sekvojovec obrovský

(Sequoiadendron giganteum)

 

Sekvojovec patří mezi nejvyšší, nejmohutnější a nejdéle žijící stromy na světě. Je vysazen i v Říčanech, ale jestli dosáhne těchto „nej“ posoudí naši potomci až za 40 generací.

V současnosti je sekvojovec obrovský jediným druhem svého rodu. Nebylo tomu tak vždy. Za dob dinosaurů, v druhohorách, patřily sekvojovce k široce rozšířené skupině dřevin.

Poslední zbytky porostů sekvojovce leží v horách Sierra Nevada ve střední Kalifornii. Před vytěžením je od roku 1890 chrání národní park Sequoia. U nás rostou první stromy od roku 1855.

Mladé stromy mají kuželovitou korunu. Staří, až 100 m vysocí jedinci, kteří se dožívají věku kolem 2 000 let, mají korunu nepravidelnou. Kmen kryje rozbrázděná, měkká, až 50 cm tlustá borka červenohnědé barvy. Na větévkách spirálovitě vyrůstají přitisklé jehlice, které vytrvávají asi 4 roky.

Kvete v březnu až dubnu, poprvé ve 20 letech. Šištice vyrůstají na koncích větévek. Samčí jsou hnědé a nenápadné, samičí zelené a vejčité. Ze samičích šištic se vyvíjí šišky, které dozrávají druhým rokem. Za každou šupinou je 5 žlutohnědých semen se dvěma tenkými křídly.

Stromy na obrázku rostou v říčanské „dendrologické“ zahradě u Brdičků v Bezručově ulici.

Křehké a lámavé dřevo sekvojovce je odolné vůči trouchnivění. Používá se na výrobu šindelů a zápalek. Původní indiánské kmeny využívaly vykotlané stromy jako úkryt. Z doby před ochranou sekvojovců byly v některých stromech vyříznuty otvory, kterými dodnes může projet auto.

Jakub Halaš

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena