Systém úklidu města

1. 3. 2019

 

Dnešním příspěvkem navazuji na článek v lednovém Kurýru, ve kterém jsem psal, jak zlepšit úklid města. Tentokrát se zaměřím na organizaci úklidu a na plánovaný „velký jarní úklid“. Nejsložitější je takzvané blokové čištění ulic, které vyžaduje součinnost několika složek a plánuje se dlouho dopředu. Realizuje se samosběrnou technikou (Marius Pedersen, a. s.) v období od začátku dubna do konce října. Městské ulice se rozdělí do bloků, které jsou navržené tak, aby jejich uzavření mělo co nejmenší dopad na dopravu ve městě a aby bylo možné v okolí přeparkovat vozidla. Rok od roku je to obtížnější úkol, protože doprava houstne a ve městě parkuje stále více vozidel. V jednom dni se čistí dva bloky a úklid celého města trvá dva měsíce. To je poměrně dlouhá doba, když uvážíme, že jarní úklid zbavuje ulice posypového štěrku ze zimního období a poslední bloky se čistí až koncem května. Blokové čištění se opakuje celkem třikrát (jarní, letní, podzimní). Trvalým problémem blokového čištění je úklid spadaného listí kolem obrubníků, který musí začínat v září, aby byl hotový do konce října. V listopadu se technika „přezbrojí“ na zimní údržbu, a přitom část listí zůstává ještě na stromech. Ulice tak nejsou dočištěné a čekají až na jarní úklid. Uvažujeme proto o možnosti posunout podzimní čištění alespoň o dva týdny, do poloviny listopadu. Bude ale záležet na předpovědi počasí. V každém případě zapojíme do úklidu také lidskou sílu s košťaty.

Blokové čištění každoročně komplikují neukáznění řidiči, kteří nerespektují avizovaný zákaz stání. Přitom se přenosné dopravní značení umísťuje dva týdny před termínem čištění. Nevyparkováno zůstává okolo 15 % vozidel, která komplikují a výrazně zpomalují pohyb samosběrné techniky. V praxi to vypadá tak, že nejprve městská policie zdokumentuje stojící vozidla, poté odtahová služba odstraní auta, projede samosběr a odtahová služba vrátí vozidla zpět. Spočítejte si, kolik lidí to zaměstnává. Majitelé vozidel dostanou po právu od Městské policie pokutu (průměrně 500 Kč) a ještě musí zaplatit za odtah 800 Kč. Apeluji zde na všechny majitele vozů a řidiče, aby sledovali dopravní značení a v termínu čištění svá vozidla vyparkovali. Ušetří 1300 Kč a urychlí úklid.

Všem zodpovědným občanům, kteří respektují pravidla blokového čištění, děkuji za jejich spolupráci a strpění určitého diskomfortu. Pro úplnost uvádím, že pro letošní rok došlo k úpravám jednotlivých bloků tak, aby úklid byl plynulejší.

Podobným způsobem jako blokové čištění ulic se v Říčanech uklízejí chodníky. Marius Pedersen, a. s. používá samosběrná vozítka, která v zimním období zametají sníh a sypou štěrk. Vzhledem k velkému množství vysypaného štěrku v letošní zimě zahájíme úklid chodníků již v průběhu března.

Do úklidu města jsme také zapojili partu šesti pracovníků s košťaty z takzvaných Malých technických služeb, která v sezóně seká trávu. Mimo sezónu pravidelně uklízejí exponovaná místa a na vyžádání nepořádek kdekoli (kromě míst kontejnerů na tříděný odpad, ta uklízí Marius Pedersen, a. s.). Požadavek na úklid můžete nahlásit přes aplikaci „Říčany v mobilu“.

Vladimír Polánský,

radní města za KM

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena