T. J. Sokol Říčany a Radošovice

30. 6. 2017

Říčanští sokolové mají na „sokoláku“ „oranžádu“

Nadpis lze volně přeložit asi takto – členové Sokola Říčany a Radošovice 10. června 2017 slavnostně otevřeli sokolské sportoviště po modernizaci, jehož nejviditelnějším prvkem je sytě oranžová polyuretanová atletická dráha.

Po létech strávených na prašném atletickém oválu během tréninků a závodů pořádaných atletickým oddílem Sokola Říčany a Radošovice přišlo jaro 2016 a s ním i příslib dotace MŠMT na modernizaci Sokoláku ve výši 3,96 mil. Kč. Modernizaci spolufinancoval Sokol Říčany a Radošovice a město Říčany. Stavební práce probíhaly do jara 2017 a od května jsme trénovali ve zkušebním provozu s tím, že běžný provoz zahájíme právě po slavnostním otevření.

10. června otestovali naši novou „oranžádu“ atleti během štafet 4 x 60 m napříč generacemi (děti, dospělí, rodiny). Superfinále o nejrychlejší štafetu vyhráli kluci z atletické přípravky ve složení Jan Boháč, Ondřej Šátek, Matyáš Drobný a Tomáš Rudolf časem 34,06 s. Běželi fantasticky a doufám, že o nich ještě uslyšíme. V přestávkách mezi jednotlivými rozběhy jsme obdivně zatleskali mladému gymnastovi Viktoru Fraňkovi. Viktor zacvičil krátkou sestavu na gymnastické hrazdě, která je součástí nového workoutového hřiště. Během další přestávky se nám představili koloběžkoví mistři světa Michal Kulka a Tomáš Pelc. Pánové předvedli, jak se jede štafeta na koloběžkách – prostě se předává místo štafetového kolíku štafetová koloběžka.

V druhé části odpoledne zacvičily děti z oddílů všestrannosti a z atletického oddílu krátké sestavy na téma 90 let atletiky v Říčanech. Moc hezká byla sestava zacvičená rodiči a dětmi. Bylo vidět, že společné cvičení baví děti i rodiče.

Potom došlo na přestřihávání pásky a Sokolák byl otevřen.

Hlady nikdo netrpěl, během programu byl otevřen stánek „U Jany a Zuzky“. Specialitou byly koláče, které napekli sokolové a přátelé Sokola. Po oficiálním programu se podával grilovaný pašík a pivo nealko i alko za doprovodu živé hudby v podání Josefa Gulšbauera.

Na tento den budeme jistě dlouho vzpomínat, protože se vydařilo vše od počasí po dobrou atmosféru během celého dne.

Velké díky patří Viktoru Drobnému, trenérovi a architektovi sportovních staveb, Marku Holinkovi a starostovi říčanského Sokola Robertu Bělohlávkovi, kteří se zasloužili o zahájení, průběh a zdárné dokončení modernizace Sokoláku. Děkujeme MŠMT a městu Říčany za financování akce. Dále děkujeme hostům slavnostního otevření - starostovi Říčan panu Vladimíru Kořenovi, 1. místostarostovi panu Zdeňku Hrabovi, bývalému krajskému zastupiteli panu Miloslavu Šmolíkovi a starostovi župy Barákovy panu Janu Firbasovi, kteří nás během modernizace z pozice svých funkcí podporovali. Děkujeme za pomoc při přípravě slavnostního otevření Sokoláku Muzeu Říčany, společnosti Studio 2p a pekařství Frydrych. Speciální dík patří všem dárcům, kteří přispěli do veřejné sbírky, jejíž výtěžek půjde na novou vstupní bránu a bezpečnostní prvky.

Pokud budete v Říčanech, přijďte se podívat na náš Sokolák, určitě bude otevřeno, protože pokud tam zrovna necvičí sokolové, jsou tam školy nebo veřejnost.

Vendula Höfinghoff T. J. Sokol Říčany a Radošovice

 

Jak pokračuje cvičení mužů a žen v Sokole?

Tělocvičná jednota Sokol Říčany a Radošovice nejsou pouze rodiče a děti, atletika a tenis. Cvičení žen probíhá v sokolovně v Radošovicích a dole v Říčanech v zrcadlovém sále. Rozpis najdete na sokolských webových stránkách, ale já vás chci pozvat zejména na úterní cvičení žen v zrcadlovém sále od 18 do 19 hod. Jedná se o zdravotní cvičení se cvičitelkou II. třídy vhodné pro starší ženy a ženy v produktivním věku, které pochopily, že bez cvičení záda bolet nepřestanou. Nebojte se přijít do veselého kolektivu.

Jsem velmi ráda, že již přes rok funguje také cvičení mužů, které probíhá opět v zrcadlovém sále každou neděli od 19:45 do 20:45 hod. Nečekejte aktivní pohyb či skákání přes kozu. Cílené pomalejší cvičení uleví vašim zádům, kloubům a zlepší vaši psychickou náladu. Stačí, když přijdete, podložky na cvičení pro vás máme v tělocvičně. Začít může každý a v každém věku, jen se nebát. V září začínají muži cvičit od 24. 9.!

Příští rok se na začátku července bude konat XVI. Všesokolský slet v Praze. Zúčastnit se ho tentokrát mohou i nečlenové Sokola. Budete-li mít zájem nacvičovat s námi, zavolejte na tel. číslo: 603 531 125. Máme ještě tři volná místa pro ženy, které nacvičují taneční skladbu Ženobraní. Nácviky budou probíhat od 22. 9. každý pátek večer v sokolovně od 18:30 do 20:00 hod.

 

Těším se na všechny – Jaruška Voráčková - náčelnice

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena