Klub šachistů Říčany

28. 9. 2018

Reprezentanti v Říčanech

V sále KC Labuť se ve dnech 25. 8. - 1. 9. odehrál již 16. ročník Poháru města Říčany. Na startu se sešlo celkem 138 hráčů. Loňskému vítězi, mezinárodnímu mistrovi Jakubu Půlpánovi, se nepodařilo vítězství zopakovat. Nepodařilo se zvítězit ani mezinárodnímu mistru Tomáši Kulhánkovi (vítěz 8. + 12. ročníku). Nad jejich síly byl jasný favorit, mezinárodní velmistr a reprezentant Vojtěch Plát. Plát zvítězil zcela jasně, když soupeřům dovolil pouze dvě remízy.

 

Hráči měli možnost si zahrát s dalším reprezentantem, respektive reprezentantkou, mezinárodní velmistryní Terezou Rodshtein (Olšarovou). Tereza je momentálně na mateřské dovolené. V soutěži žen přemožitelku nenašla.

Výborným výsledkem se prezentoval domácí Tomáš Skalický, který skončil na celkovém 8. místě.

V rámci Poháru města Říčany se hrají turnaje dva. Turnaj B ovládl mimořádným výkonem 9 bodů Ondřej Popovský. Nejlepším hráčem Říčan v B turnaji byl Václav Bartoš.

Turnaj se hrál také jako Krajský přebor. V kategorii mužů obsadil Tomáš Skalický 3. místo. Julie Vilímová se stala krajskou přebornicí žen a Kristýna Otrubová pak skončila na 3. místě. Marek Otruba skončil na 2. místě v kategorii do 18 let. Krajskou přebornicí do 20 let se stala Hanka Bartošová; Monika Strnadová do 18 let.

Domácího prostředí využilo 31 hráčů, kteří si nejenom zahráli, ale mohli sledovat i nejlepší hráče na místě.  Turnaj byl na prvních osmi šachovnicích přenášen on-line, takže ty nejlepší jste mohli sledovat v domácím prostředí. Výsledky i partie pak najdete na www.openricany.cz

Chci poděkovat organizačnímu výboru, který tento dlouhý turnaj zvládá. Jmenovitě se jedná o Marii Jirouškovou, Zdeňka Hegera, Františka Havlíka a Jana Kolašína.

Mistrovství ČR v rapid šachu

Nejlepší čeští hráči v mládežnických kategoriích se o víkendu 8. 9. - 9. 9. sešli ve Ždáru nad Sázavou na Mistrovství České republiky v rapid šachu. Do finále MČR bylo nutné se probojovat z krajských kol, a to včetně děvčat, která mívají často svá mistrovství OPEN.

Finalistů bylo 212 a Říčany měly opět velké zastoupení.

Nejlepší výsledek předvedl v kategorii H 10 Tobiáš Pressler, když obsadil vynikající 6. místo. Podobně výborně zahrál i Jáchym Šmolík, který v kategorii H 12 obsadil 7. místo. Václav Bartoš byl v H 14 32. a Petr Pravda až 44.

Dívky tentokrát chlapce nepředčily. Nejlepší byla Laura Sehnoutková v D 12 na 9. místě. V D 10 pak Veronika Myšková na 17. místě. Monika Strnadová v D 14 skončila na 18. místě.

                                                                  Jaroslav Říha

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena