Tyrolský Öetz 2013 - 40. mezinárodní sokolské setkání

2. 7. 2013

I letos byli říčanští sokolové pozváni na jubilejní 40. setkání do tyrolského Öetzu, kde v srpnu 1884 tragicky zahynul zakladatel Sokola Dr. Miroslav Tyrš. Tradici tohoto setkání založili českoslovenští vlastenci – členové mnichovské jednoty. Výprav do Öetzu se účastní sokolové z Rakouska, Švýcarska, Francie, Německa a od roku 2000 i sokolové z ČR.

Kromě tradičního volejbalového turnaje a běhu zdatnosti kolem Piburgského jezera v různých kategoriích, jsou pořádány ještě další turnaje a skotačivé hry dětí a dospělých. Večer je vždy posezení u táboráku s přátelskými setkáními, opékáním buřtů a se zpěvem. Poslední večer je navíc určen pro vyhlášení a ocenění vítězů. Pro českou delegaci to byla tentokrát i příležitost, abychom jménem T. J. Sokola Říčany a Radošovice předali zástupcům zahraničních delegací almanach „Po stopách Sokola aneb Dlouhá cesta se zastavením v Říčanech“.

Závěr třídenního setkání je vždy věnován uctěním památky Dr. Miroslava Tyrše zádušní mší a slavnostním pochodem k pamětním deskám se sokolskými prapory, v sokolských krojích, ale i v civilním oblečení.

Z naší strany byl zájezd, kromě účasti na sportovních zápoleních, také pojat jako zájezd poznávací. Pohádkovou krajinu tyrolského Ötztalu charakterizuje voda ve svých nejkrásnějších podobách. K tomu patří zcela zvláštní přírodní pozoruhodnosti, jako Piburgské jezero a impozantní vodopád Stuinbenfall v Umhausenu. Tento vodopád je největší a nejkrásnější v Tyrolsku. Padá z výšky 150 m a při slunečním svitu vytváří nádhernou hru barev. K dalším zvláštnostem Ötzalu patří také jeho sirné prameny. Nejznámější jsou podzemní zdroje, které napájejí „Sirné jezero“ pod Amberskou chatou a tím také sirné lázně v Längenfeldu, v exkluzivním zařízení Aqua Dome. A právě tady jsme si všichni na závěr našeho pobytu vychutnali tříhodinový pobyt v teplých bazénech napájených termální vodou z pramene z hloubky 1865 m a obsahující sodík, chlorid, síran a síru.

Domů jsme se vraceli plni krásných a nezapomenutelných dojmů, vzpomínek a určitě nikoho z nás nemrzelo, že jsme si na tento výlet museli sáhnout hlouběji do našich vlastních úspor.

A těšíme se na ÖETZ 2014, jehož organizací na stejném místě byli pověřeni tentokrát sokolové ze Švýcarska.

 

Hana Dobrovodská

místostarostka T. J. Sokol Říčany a Radošovice

 

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena