Účast žáků FK Říčany na turnaji Gothia cup 2013

24. 9. 2013 Díky vyhranému turnaji Meet the world, který se konal v květnu ve Slaném, se naši žáci kvalifikovali na největší mládežnický turnaj na světě Gothia cup, který se od roku 1975 každoročně pořádá ve švédském Göteborgu. Jako vítězové tohoto turnaje jsme získali nejen účast na hlavním turnaji ve Švédsku, ale hlavní sponzor nám zaplatil veškeré náklady (cestu letadlem, ubytování, stravování) spojené s účastí na turnaji – dokonce jsme dostali i dvě sady dresů, ve kterých jsme na turnaji hráli.

Samotný turnaj probíhal od 14. do 20. července. My jsme do Göteborgu dorazili již 13. a měli jsme tedy možnost se dostatečně aklimatizovat. Ve skupině jsme změřili síly se dvěma týmy ze Švédska FC Söderhams, FC Sparvagens a s brazilským týmem Club da Turma. Po dvou remízách 0:0 a jednom hubeném vítězství 1:0 se nám podařilo postoupit ze druhého místa ve skupině do hlavního play-off.

V prvním kole play-off nás čekala National Soccer Academy z USA. Jak se ale později ukázalo, Američané tam byli dva a zbytek byli dánští hráči. V tomto zápase kluci předvedli nejlepší výkon v sezoně. Rvali se o postup seč jim síly stačily. Bohužel do vývoje zápasu silně zasáhl rozhodčí, který naprosto jednoznačně ovlivňoval zápas ve prospěch soupeře. Utkání jsme nedohráli v kompletní sestavě ani na hřišti ani na lavičce. I v deseti ovšem byli kluci lepším týmem. Minutu před koncem Honza Musil ze samostatného nájezdu bohužel trefil tyč, a tak zápas skončil 2:2 po základní hrací době a musely rozhodovat penalty. Po pěti sériích byl stav vyrovnaný 4:4, ale v šesté sérii jsme bohužel penaltu neproměnili, soupeř naopak ano, a to tedy znamenalo naše vyřazení z turnaje.

Ačkoliv se nám nepodařilo postoupit dále, je to i tak obrovský úspěch. Kdyby nám kdokoliv před turnajem řekl, že budeme v naší kategorii, které se účastnilo 176 týmů z celého světa (celého turnaje pak cca 1600 týmů ve všech kategoriích), v horní polovině tabulky, tak bychom to brali všemi deseti. Kluci předváděli skvělé výkony, a celý trenérský tým na ně byl a je patřičně hrdý!

                                                                                              Ondřej Čížek
                                                                                               asistent trenéra

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena