Úprava školního pozemku v ZŠ Nerudova

27. 5. 2013

Naše škola od jarních měsíců mění svůj školní pozemek k nepoznání v rámci realizace projektu „Chceme do přírody“, který je financován EU z Programu rozvoje venkova – Leader a realizován s podporou MAS Říčansko, o. p. s.

Termín zahájení realizace byl posunut na duben 2013 z důvodu nepříznivého počasí – ukončení projektu je plánováno na srpen 2013.

Projekt je zaměřen na vytvoření přírodní učebny na školním pozemku – nákup venkovního mobiliáře – laviček, venkovních stolů, odpadkových košů apod., dále na přípravu bylinkového záhonu pro pěstování bylin v rámci učebních osnov, pracovních činností. Dalším cílem je zkulturnění anglických dvorků u budovy školy, zahradní úpravy – ohumusování pozemku, zatravnění včetně nákladů na osivo, výřez poškozených stromků a výsadba nových květin a dřevin, které jsou plně v souladu s místními druhy dřevin, stromů a keřů.

Obnova školního pozemku po rekonstrukci navazuje na dva realizované projekty, financované z prostředků MŠMT ČR – Pěstujeme pro zdraví a Veselá zahrada – na základě kterých byl před rekonstrukcí zušlechtěn školní pozemek, postaven skleník, zakoupen komunitní kompostér, připravena přírodní učebna pro výuku jedné třídy, byla zajištěna výchova žáků k prvkům EVVO výchovy, jako průřezovému tématu školních vzdělávacích programů. V rámci realizace projektu dojde i k upevnění některých klíčových kompetencí žáků – pracovní, komunikativní, sociální. Ve výchovně vzdělávacím procesu dochází i k prohlubování klíčových kompetencí- pracovní, k učení, komunikativní, sociální a k prohlubování výchovně vzdělávacích strategií.

V rámci tohoto projektu dojde k využití již zakoupeného mobiliáře, ten bude použit při tvorbě nové přírodní učebny a dalších dílčích cílů stanovených projektem.

Při plnění partnerských smluv bude přírodní učebna využita k meziškolním soutěžím. První z nich je plánovaná na 12. června.

Partnery tohoto projektu jsou: město Říčany, Muzeum Říčany, ZŠ u Říčanského lesa, MŠ U Slunečních hodin v Říčanech.

Pro porovnání stavu před realizací a v průběhu realizace mohou posloužit následující fotografie.

Chtěli bychom touto cestou všem partnerům projektu za navázanou spolupráci poděkovat.

A to, jak se nám vše povedlo, můžete vidět sami při dalších dnech otevřených dveří naší školy.

 

J. Macháčková

 

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena