Úspěšný první rok

30. 6. 2017

Abeceda praktického pohybu

Máme za sebou první rok fungování Abecedy praktického pohybu. Když se ohlédnu zpět, vidím obrovský pokrok, který děti za ten školní rok udělaly.

Velký rozdíl vidím hlavně v repertoáru pohybů, které si děti osvojily. Na začátku nevěřícně kroutily hlavou, když měly balancovat na hranolu širokém 5 cm, dnes na něm dělají i dřepy. Dále jsme pracovali na zdolávání překážek, kde se děti učily zvládat jak nízké překážky, kde jsme se zaměřovali spíše na rychlost, tak vysoké, kde šlo o sílu a zručnost.

Nepodceňovali jsme také pohyb po zemi, kde děti zvládly pád vpřed (roll) a všechny možné druhy lezení a plazení. Zem děti prostřídaly s hrazdou, kde se učily ručkovat a hlavně zvykat ruce na nový druh zátěže (vis).

Nejoblíbenější částí programu byly opičí dráhy, kde si děti mohly procvičit kombinování jednotlivých aktivit dle aktuální potřeby. Na konci roku již děti zvládly bez problémů přelézat z lavičky na lavičku více než 2 metry nad zemí (na začátku mnoho dětí nezvládlo samostatně ani poloviční výšku). Protože se snažíme o zvyšování komplexity podnětů, občas jsme například zkomplikovali zadání tím, že dráhy procházely poslepu, nebo ve dvojicích za ruce.

V prvním červencovém týdnu nás čeká tábor, kde si děti budou moci vyzkoušet své znalosti a schopnosti v přírodě, která nabízí novou úroveň komplexity.

 

Kryštof Radek

Redakční systém i-servis

(c) Mediální a komunikační servis Říčany, o.p.s. 2024 Všechna práva vyhrazena